Parlamentarii Ciprului trebuie sa ia decizii majore vineri, pentru prevenirea unui dezastru financiar, a anuntat Guvernul de la Nicosia, in timp ce Parlamentul se pregateste pentru dezbaterea mai multor propuneri de criza.

[UPDATE[

Zeci de manifestanti s-au adunat, vineri seara, in fata Parlamentului de la Nicosia, incendiind un drapel al Uniunii Europene, in contextul in care liderii Republicii Cipru dezbat un nou plan pentru a primi un imprumut din partea creditorilor internationali, relateaza MEDIAFAX.

Aproximativ 30 de tineri cu cagule pe fete au ars un drapel al Uniunii Euiropene. "Taxa pe depozite bancare este furt", au strigat protestatarii.

Planul B pe care liderii Republicii Cipru il dezbat in incercarea de a obtine asistenta din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunta Televiziunea publica cipriota. In lipsa solutiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare sa ramana de actualitate.

"Urmatoarele cateva ore vor decide viitorul tarii", a afirmat purtatorul de cuvant al executivului, Christos Stylianides, intr-o declaratie la televiziune.

El a spus ca orice decizie se va lua vor fi si aspecte dureroase, dar tara trebuie salvata, guvernul cerand tuturor sa isi asume partea sa de contributie. Oficialii ciprioti trebuie sa aprobe o legislatie care sa asigure fondurile necesare pentru planul european de salvare si care sa fie acceptata si de partenerii din zona euro.

Ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroup, forul ministrilor de profil din zona euro, a declarat vineri ca oficialii europeni se concentreaza pe mentinerea Ciprului in uniunea monetara. Investitorii de pe pietele financiare sunt optimisti in privinta unui posibil acord, astfel ca euro s-a apreciat cu 0,72%, la peste 1,3 dolari pe unitate, iar bursele europene si Wall Street sunt in crestere.

Liderii europeni au respins vineri un pachet de masuri prezentate de Cipru ca alternativa la impunerea unei taxe pe toate depozitele din bancile locale, deoarece acesta includea nationalizarea unor rezerve ale fondurilor de pensii.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.