Doi ministri belgieni au anuntat ca depun plangere la CE impotriva Germaniei din cauza conditiilor de munca precare si a salariilor extrem de mici cu care sunt platiti imigranti romani si bulgari care lucreaza in abatoare germane.

Cei doi ministri, al Economiei Johan Vande Lanotte si al Muncii Monica De Coninck, au decis sa depuna plangere impotriva autoritatilor germane la Comisia Europeana (CE), in baza unor marturii ale muncitorilor, sindicatelor si ministrilor regionali germani. "Vom scrie CE pentru a-i cere sa puna capat acestor practici. Nu cautam confruntarea cu alta tara, ci este vorba despre a denunta practici scandaloase", au anuntat Vande Lanotte si De Coninck, citati de Le Soir.

Ministrii au luat aceasta hotarare in urma unor acuzatii formulate de actori din industria carnii din Belgia. "Multe dintre aceste intreprinderi au inceput sa se restructureze sau sa se delocalizeze catre Germania, deoarece nu mai reusesc sa faca fata acestei concurente. Una dintre ele nu mai efectueaza transarea carnii in Belgia, ci taie carcasele in patru si le trimite in Germania. Acolo, muncitori cu salarii foarte mici se ocupa de transare si este mult mai rentabil. Aceste practici sunt inadmisibile", a declarat unul dintre ministri, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Le Soir, Germania respecta directivele europene, acceptand detasarea muncitorilor din Europa de Est, dar exista numeroase fraude ce au ca rezultat faptul ca mii de muncitori lucreaza in aceasta tara in conditii deplorabile, nu cu titlu provizoriu, asa cum prevede legea, ci in mod definitiv, prin intermediul unor societati fictive. De asemenea, in anumite sectoare, ca cel al carnii, dar si in horticultura, cultivarea legumelor si prelucrarea lemnului, in Germania nu exista salariu minim. "Atunci, totul este permis. Nu este incalcata legea, pentru ca nu exista una", denunta Vande Lanotte.

O serie de marturii inregistrate luni in Saxonia Inferioara confirma afirmatiile ministrului, scrie publicatia. Aceste practici incep, de altfel, sa fie dur criticate de catre populatia germana. Dezbaterea a luat amploare in urma cu cateva luni, dupa ce un preot a denuntat conditiile de viata deplorabile ale muncitorilor din veniti din estul Europei la Hanovra, iar televiziunea germana a realizat un reportaj care a socat Germania.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

"Am vazut persoane care traiau opt intr-o camera. Chiria este exorbitanta raportat la salariu, iar conditiile sanitare sunt deplorabile", a declarat pastroul Peter Kossen pentru Le Soir. Dupa izbucnirea scandalului, firmele i-au mutat pe muncitori intr-o cazarma in care presa si pastorul nu au acces, a declarat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.