Papa Francisc a primit insemnele pontificale, marti, in Piata Sfantul Petru in fata a zeci de mii de persoane care participa la slujba de inaugurare a pontificatului sau.

Cardinalul protodiacon, francezul Jean-Louis Tauran, a pus pe umerii Papei paliumul, o banda de stofa ce se poarta peste vesmintele de ceremonie.

Acesta este palliumul purtat de catre predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, care a luat decizia istorica de a renunta la pontificat deoarece se simtea slabit. Apoi, decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Angelo Scola, i-a pus pe mana stanga inelul de pescar. Palliumul si inelul reprezinta atributele puterii pontificale.

Purtand o casula si o mitra albe, Papa Francisc s-a recules, anterior, la mormantul Sfantului Petru, fondatorul Bisericii, insotit de patriarhi ai bisericilor catolice orientale.

Dupa aceea, continuand ritualul, sase cardinali, reprezentand intregul Colegiu al cardinalilor, au venit sa ii jure supunere. In continuare, noul Papa a inceput liturghia inaugurala pe parvisul Bazilicii Sfantul Petru, in fata a aproxcimativ 30 de sefi de stat si de guvern, a sute de prelati si zeci de mii de credinciosi, scrie MEDIAFAX.

Spontaneitatea Papei Francisc, un cosmar pentru garzile sale de securitate

Securitatea la slujba de intronizare a Papei Francisc, in prezenta delegatiilor din 130 de tari si organizatii internationale, a fost asigurata de autoritatile italiene, care au mobilizat aproximativ 3.000 de membri ai fortelor de securitate, intre care un numar mare de agenti in civil, amestecati in multimea din fata bazilicii Sfantul Petru.

Tragatori de elita pe acoperisuri, elicoptere, vedete fluviale pe Tibru, interdictie de survolare a capitalei italiene, autoritatile italiene nu au lasat nimic la voia intamplarii, iar Roma va fi practic un oras paralizat in cea mai mare parte a zilei.

Noul Papa Francisc nu a ezitat niciun minut sa se apropie de multimea care ii scanda numele, sa stranga mainile intinse spre el si sa mangaie copiii, spre marea nemultumire a garzilor de securitate, depasite de spontaneitatea lui.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

"Papa Francisc nu isi dezamageste admiratorii. El decide sa mearga pe jos prin multimea care il aclama dincolo de barierele vaticane. Serviciul de securitate este in pragul unei crize de nervi, iar multimea este in delir", scrie cotidianul Il Fatto quotidiano.

Noul Papa argentinian a apreciat ca un papa "trebuie sa isi deschida bratele pentru (...) a primi cu afectiune si tandrete intreaga umanitate, in special pe cei mai slabi, cei mai saraci, cei mai mici". "Nu trebuie sa ne fie frica de bunatate si nici de tandrete!", a exclamat Papa Francisc in timpul omiliei sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.