Israelul este pregatit sa reia imediat negocierile de pace cu palestinienii, fara conditii prealabile, afirma ambasadorul israelian in Statele Unite intr-un interviu difuzat duminica.

"Dorim ca acest lucru sa ia mult mai putin de un an. Vrem sa redemaram negocierile nu maine, ci acum", a declarat pentru NBC Michael Oren, ambasadorul Israelului la Washington.

El a amintit ca Guvernul sau si cel al Statelor Unite pledeaza amandoua pentru "negocieri directe cu palestinienii, fara conditii prealabile, care sa conduca la o solutie cu doua state pentru doua popoare".

In contextul in care Obama incepe miercuri o vizita in Israel, Cisiordania si Iordania, ambasadorul Oren a apreciat ca "marea problema este daca presedintele (american) va putea sa il aduca pe presedintele Autoritatii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas la masa negocierilor".

Aceste negocieri de pace israeliano-palestiniene sunt suspendate din septembrie 2010, scrie MEDIAFAX.

In vederea reluarii acestora, presedintele Abbas reclama incetarea colonizarii evreiesti si recunoasterea frontierelor de dinainte de Razboiul din iunie 1967 ca baza a negocierilor. De asemenea, Abbas a transformat dosarul detinutilor intr-o prioritate si solicita eliberarea celor mai vechi detinuti in Israel.

Israelul se declara pregatit sa reia negocierile fara conditii prealabile.

Casa Alba nu prevede nicio initiativa anume in procesul de pace israeliano-palestinian in timpul celor patru zile ale turneului presedintelui Obama in Orientul Mijlociu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.