Cateva mii de persoane venite din mai multe tari ale Uniunii Europene au manifestat, joi, la Bruxelles pentru a denunta politicile de austeritate chiar inainte de inceperea unui summit european consacrat "relansarii".

Manifestatia a reunit 15.000 de persoane, venite din Belgia, Germania, Franta, Marea Britanie sau Polonia in parcul Cinquantenaire, la cateva sute de metri de cladirea Consiliului european, unde are loc summitul celor 27 de sefi de stat si de guvern, joi si vineri, au estimat sindicalistii. Cifrele politiei nu erau inca disponibile in cursul dupa-amiezii.

In Europa, "Habemus austeritas!", a denuntat Anne Demelenne, secretarul general al federatiei sindicale belgiene FGTB, facand aluzie la expresia prin care s-a anuntat alegerea papei, miercuri. "Suntem aici pentru a avertiza Consiliul european. La fiecare summit, lucratorii sunt cei care sunt in pericol", a adaugat ea, in cadrul unui discurs.

Organizata de Confederatia europeana a sindicatelor (CES), formata din 85 de organizatii din 36 de tari, manifestatia a reunit in special belgieni, dintre care aproximativ 3.000 din cadrul grupului american Caterpillar, care a anuntat recent suprimarea a 1.400 de locuri de munca in Belgia.

Cateva sute de salariati ai grupului siderurgic ArcelorMittal au venit de la sediile din Liège si Florange (Franta), puternic afectate de restructurari, scrie MEDIAFAX.

Manifestantii nu s-au putut apropia de cladirea Consiliului european, pazita de fortele de ordine. Cei 27 de sefi de stat si de guvern se vor reuni incepand cu ora 16.00 GMT (18.00 ora Romaniei).

"Reformele structurale nu fac decat sa puna presiune asupra persoanelor care au platit deja efectele crizei", a avertizat secretarul general al CES, Bernadette Segol, in cursul unei intalniri cu Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, presedintii Consiliului si Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.