Fum negru a iesit din nou, miercuri, pe cosul Capelei Sixtine, in jurul orei 10.40 GMT (12.40 ora Romaniei), ceea ce inseamna ca votul cardinalilor reuniti in Conclav nu a dus la alegerea unui papa.

Cei 115 cardinali electori au continuat, in cursul diminetii, Conclavul care a inceput marti dupa-amiaza, pentru alegerea unui succesor al lui Benedict al XVI-lea, dupa demisia istorica a acestuia din 28 februarie.

Dupa un prim fum negru de marti seara, chiar dupa intrarea in conclav, cele doua voturi prevazute pentru miercuri dimineata nu au avut un rezultat. Alte doua sesiuni vor avea loc dupa-amiaza. Scrutinul de miercuri este hotarator pentru a confirma fortele din ecuatie.

Sub un ocean pe umbrele, multimea numeroasa si-a exprimat dezamagirea.

"Inca speram. Dumnezeu este acolo", a declarat peruana Hermana Consuelo.

"Este normal ca fumul sa fie negru, este prea devreme. Incepand cu al patrulea scrutin va fi totul clar", apreciaza Pasquale Lamanna din Roma.

Cardinalul de New York, Timothy Dolan, a pariat pe un rezultat rapid, "pana joi seara", inainte de a fi constrans, la fel ca ceilalti 114 electori, sa depuna juramantul de tacere. Potrivit marturiilor, totul se joaca intre un italian si un papa din Americi. In competitie s-ar afla arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, care aduna voturi din Europa si Statele Unite.

De partea cealalta se afla cardinalul Odilo Pedro Scherer, arhiepiscop de Sao Paolo, care are sustinerea Curiei, si cardinalul de Quebec, Marc Ouellet, cunoscut in America Latina, fost "ministru" al Papei Benedict XVI, aflat in fruntea Congregatiei Episcopilor.

Intre numele vehiculate se numara si cele a doi americani, calugarul capucin Sean O'Malley, cunoscut pentru pozitia ferma in scandalul de pedofilie de la Boston, si intens mediatizatul Dolan. Insa acesti "papabili" au neajunsul apartenentei la cea mai mare putere politica si economica a lumii.

Alegerea urmatorului papa nu este ca cea a unui "director de multinationala" iar capacitatile sale manageriale sunt cu siguranta importante, insa nu la fel de importante ca "a fi un om al Evangheliei", a declarat cardinalul austriac Christoph Schönborn, si el citat ca unul dintre "papabili", intr-un interviu acordat presei la intrarea in conclav. scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Un viitor fără fum: dispozitivele pentru tutun oferă o alternativă...
Un viitor fără fum:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.