David Lidington, ministrul britanic pentru afaceri europene, a declarat, la Bucuresti, ca subiectul romanilor care vin in Marea Britanie este unul important si ridica ingrijorari de inteles, insa relatia bilaterala valoreaza prea mult pentru a lasa aceasta tema sa devina una problematica.

"Acesta este un subiect important, care ridica ingrijorari de inteles, dar eu cred ca relatia noastra valoreaza prea mult pentru a permite acestei teme sa devina una problematica. Si vreau sa fiu clar. Marea Britanie isi va deschide piata muncii lucratorilor romani si bulgari de la inceputul lui 2014. Este obligatia noastra prin Tratat sa facem asta si nu avem nicio intentie sa procedam altfel. Recunoastem impactul pozitiv al cetatenilor europeni care pun in practica libertatile lor fundamentale. De aceste libertati se bucura zilnic si nu mai putin de 1,5 milioane de cetateni britanici care traiesc si lucreaza sau studiaza in alte tari din UE", a afirmat marti seara intr-o conferinta la Colegiul Noua Europa oficialul britanic, aflat in vizita la Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

El a subliniat ca una dintre cele mai importante realizari ale UE este indepartarea barierelor pentru libera circulatie, iar guvernul de la Londra recunoaste si apreciaza contributia adusa de zecile de mii de romani muncitori din Marea Britanie, care lucreaza in sectorul profesiilor, in constructii, asistenta medicala, agricultura.

Pe de alta parte, el a asigurat ca masurile pregatite de guvernul britanic pentru restrictionarea accesului imigrantilor la sistemul de beneficii sociale nu va fi unul discriminatoriu.

"In Marea Britanie construim un sistem de imigratie care sa functioneze in interesul nostru national, sustinand economia noastra prin atragerea celor mai bune talente din intreaga lume, inclusiv din Romania si Bulgaria, iar in acelasi timp sa ne protejeze serviciile publice si sistemul de asigurari sociale si incercand sa puna capat imigratiei ilegale si abuzurilor la adresa sistemului. Luna trecuta premierul nostru a avut o reuniune cu ministrii pe aceasta tema si noi avem in vedere niste reguli comune cu privire la accesul la beneficiile sociale, la locuinte, sistemul medical si alte servicii. Orice masuri cu privire la emigratia din UE in Marea Britanie se vor aplica in mod egal cetatenilor din toate statele membre. Nu va fi nicio discriminare cu privire la origine", a afirmat Lidington.

Citeste si:
Feli Donose are un nou iubit după despărțirea de tatăl fiicei sale:...
Feli Donose are un nou iubit...

De asemenea, el a aratat ca masuri similare au fost adoptate si de alte state din UE si a aratat ca principiul pe care este construit sistemul britanic de asigurari sociale este de a stimula munca, nu asigurarea venitului persoanelor prin beneficii sociale.

"Aceste modificari vin in paralel cu reforma foarte ambitioasa si completa operata de guvernul britanic in sistemul nostru de beneficii sociale, care este construit pe ideea ca oamenilor din Marea Britanie le merge mai bine acceptand sa lucreze decat sa se bazeze pe beneficii pentru a-si asigura venitul", a spus ministrul britanic.

Totodata, el a aratat ca guvernul de la Londra vrea sa se asigure ca romanii si bulgarii nu sunt "exploatati de retelele de criminalitate sau de angajatori fara scrupule", cum a fost cazul, din pacate, pentru alti cetateni europeni cand li s-a permis accesul fara control pe piata muncii.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Lidington a subliniat ca Romania este a patra sursa de victime pentru traficul de persoane din Marea Britanie, iar intre agentiile specializate din doua tari trebuie stransa colaborarea, amintind si de campania de informare si constientizare publica desfasurata in acest sens in Romania de Agentia Britanica a Frontierelor (UKBA).

Pe de alta parte, Lidington a subliniat ca parteneriatul strategic cu Romania incheiat in 2011 are "o importanta cruciala", aratand ca in ultimii doi ani au crescut exporturile britanice in tara noastra cu 36%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.