John Brennan a fost confirmat, joi, la conducerea CIA printr-un vot al Senatului american, la doua luni dupa nominalizarea sa de catre Barack Obama si la o zi dupa o obstructie istorica a unui congresmen republican pe tema avioanelor fara pilot.

Senatorii au aprobat, cu 63 de voturi pentru si 34 impotriva, numirea lui John Brennan, in varsta de 57 de ani, in prezent consilierul pe probleme antiteroriste al lui Barack Obama. Republicanul Rand Paul a impiedicat organizarea votului miercuri, printr-o interventie de aproape 13 ore, pentru a cere Casei Albe o clarificare privind folosirea avioanelor fara pilot in Statele Unite.

Confirmarea lui John Brennan vine sa completeze echipa de securitate nationala a presedintelui, dupa cea a lui John Kerry la Departamentul de Stat si cea a lui Chuck Hagel la Pentagon.

"Cu 25 de ani de experienta pe care John ii are la agentie, barbatii si femeile extraordinari din CIA vor fi condusi de unul de-al lor", s-a felicitat presedintele Barack Obama intr-un comunicat.

CIA nu mai are director de la plecarea brusca a lui David Petraeus, care a demisionat in noiembrie din cauza unei relatii adultere.

Din 2009, John Brennan a condus lupta antiterorism si a orchestrat programul de drone. El a coordonat "lista persoanelor ce trebuie ucise", care apartin Al-Qaida in Pakistan, in Somalia sau Yemen. Procesul de confirmare a lui Brennan a adus in prim plan dezbaterea privind avioanele fara pilot. Senatorii au criticat public administratia pentru lipsa de transparenta a programului, scrie MEDIAFAX.

Obstructia record a lui Rand Paul a avut ca obiectiv sa obtina un angajament scris care sa confirme ca presedintele nu are autoritatea de a ordona atacuri cu avioane fara pilot in Statele Unite impotriva vreunui cetatean american care nu ar reprezenta o amenintare imediata, de exemplu un membru al organizatiei teroriste aflat "intr-o cafenea".

Potrivit lui, regulile programului secret de asasinate cu tinta precisa in Pakistan, Somalia sau Yemen nu se pot aplica pe teritoriul american. Secretarul Justitiei, Eric Holder, i-a raspuns joi dimineata intr-o scrisoare fara echivoc.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

"Am aflat ca acum aveti o noua intrebare", scrie el. "Presedintele are puterea sa foloseasca un avion fara pilot pentru a ucide un american care nu este angajat intr-o lupta pe teritoriul american? Raspunsul la aceasta intrebare este nu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.