Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru forta de munca, a declarat, ca problema "turismului pentru beneficii sociale" nu exista deoarece nicio tara UE nu a transmis informatii oficiale in acest sens, fiind vorba doar despre "o perceptie".

"Niciun stat membru, inclusiv Marea Britanie, nu a prezentat Comisiei informatii din care sa rezulte ca este vorba de o problema a «turismului de beneficii». Daca este o problema, putem cauta solutiile (...). Pentru moment, vorbim de o non-problema. Nu exista, este o perceptie in unele tari membre care nu are nicio sustinere in realitate", a afirmat Todd, purtator de cuvant al comisarului Laszlo Andor, care gestioneaza portofoliul Forta de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune, scrie MEDIAFAX.

Britanicii acceseaza mai mult beneficiile sociale decat cetatenii europeni care lucreaza in Regatul Unit.

"Dimpotriva, daca privim la Regatul Unit, situatia este ca acei cetateni europeni care lucreaza in aceasta tara folosesc aceste beneficii mult mai putin decat cetatenii britanici", a spus oficialul CE.

El a specificat ca la nivel european sunt incheiate unele acorduri, agreate unanim de catre toate statele membre si de Parlamentul European, in vederea preintampinarii "turismului pentru beneficii". Todd a explicat ca in acest acorduri sunt mentionate categorii de beneficii sociale disponibile numai pentru acei cetateni europeni care muncesc in alt stat UE, iar cele adresate celor care nu muncesc sunt conditionate de rezidenta persoanei in tara membra in chestiune.

"Criteriile privind rezidenta persoanelor sunt prevazute in legislatia agreata in mod unanim de statele membre", a mentionat purtatorul de cuvant. Totodata, Jonathan Todd a amintit ca din partea Comisiei Europene s-a subliniat in repetate randuri ca libera circulatie a fortei de munca este "un element fundamental al Pietei Unice si al UE ca intreg".

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

"Aduce beneficii pentru persoanele angajate, pentru tarile de unde au plecat, dar si pentru tarile gazda. Si de aceea, in mod clar, Comisia Europeana se va asigura ca toate aspectele legislatiei europene cu privire la libera circulatie a lucratorilor sa fie respectate", a mai spus oficialul CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.