Europenii nu au incredere in spatiul Schengen, nu doresc sa il extinda si ar face bine sa recunoasca faptul ca vor sa il reformeze.

"Nici nu va imaginati cat de capriciosi pot fi europenii cateodata. Atunci cand nu indraznesc sa spuna ceea ce gandesc nici cu voce tare, nici incet, ca niste copii in recreatie, se grupeaza in spatele celui mai curajos din banda ce ajunge in frunte, iar atunci cand nu sunt priviti europenii il incurajeaza «da, da, hai, spune, asa e, e bine»", scrie editorialista pentru site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF), adaugand ca "in rolul curajosului, in prezent, se afla Germania", care a avertizat Romania si Bulgaria sa nu depuna o noua cerere de aderare la spatiul Schengen, scrie MEDIAFAX.

Cele doua tari par total resemnate, constiente ca in spatele Germaniei exista un grup de tari ce o sustin in mod deschis, ca Olanda, Finlanda sau Franta, sau doar discret, ale caror nume nu le precizeaza, comenteaza RTBF. Astfel, Romania si Bulgaria raman in suspans, in pofida faptului ca din punct de vedere tehnic sunt pregatite de aderare asa cum spune Comisia Europeana (CE), dupa ce au modernizat frontierele cu tarile ce nu fac parte din Uniunea Europeana (UE), au format vamesi, si-au adaptat sistemul informatic.

Insa europenii au "indoieli serioase si au dreptate in anumite privinte", in contextul in care CE subliniaza cu regularitate ca lupta impotriva coruptiei si criminalitatii este insuficienta in cele doua foste tari comunite, continua Blanpain, subliniind ca, la momentul intrarii in Schengen, celelalte tari trebuie sa aiba incredere ca frontierele UE cu exeriorul sunt supravegheate, "o incredere ce trebuie castigata".

"Dar totul se intampla ca si cum greseala le revine exclusiv acestor doua tari, vinovate ca nu sunt pregatite sa intre intr-un spatiu in care sunt asteptate cu nerabdare", continua editorialista, subliniind ca "adevarul este ca europenii nu au incredere in acest spatiu Schengen, nu au niciun chef sa il extinda".

Multi incearca sa induca opinia ca inainte de Schengen imigratia ilegala si criminalitatea transfrontaliera nu existau, ca acest spatiu este o "utopie a unor hipioti «peace and love» care cred ca suntem cu totii frati si ca trebuie suspendate toate frontierele", scrie Blanpain, adaugand ca ei uita, totusi, ca nu toate controalele sunt suprimate, ci doar cele sistematice la frontiera. Spatiul este dotat cu o retea informatica ce consolideaza coordonarea intre vamele tuturor statelor membre UE, persoanele indezirabile intr-o tara sunt semnalate in tot spatiul, bunurile furate intr-un stat sunt date in cautare in toate tarile Schengen, precizeaza ea.

Citeste si:
UE vrea economie la energie. Românii nu mai au ce scoate din priză
UE cere economie la energia...

"Bineinteles ca Romania si Bulgaria este necesar sa demonstreze anumite lucruri, insa europenii ar face bine sa explice ca vor in primul rand o reforma a spatiulu Schengen", indeamna comentatoarea, precizand ca nu este vorba despre reforma propusa de statele care se multumesc sa vrea doar o "reformare a frontierelor pentru a evita ca miile de refugiatii sositi in Italia sau Malta sa ajunga pe teritoriul lor", "nu o reforma care sa organizeze o gestionare impartita a unui spatiu comun".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.