Iranul vrea sa instaleze aproximativ 3.000 de centrifuge mai moderne la instalatia de imbogatire a uraniului de la Natanz (centru), unde operatiunea a inceput deja, provocand ingrijorare in randul occidentalilor.

Potrivit agentiilor Isna si Fars, directorul Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica (OIEA) Fereydoun Abbasi Davani s-a "referit la productia a 3.000 de centrifuge de generatie noua" la Natanz, fara sa ofere vreun detaliu despre ritmul instalarii acestor aparate.

"Ciclul productiei acestor centrifuge s-a incheiat, iar intr-un viitor apropiat centrifuge de generatie noua vor fi puse in functiune", a declarat Davani, citat de agentii, scrie MEDIAFAX.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a confirmat, in raportul sau de la 21 februarie, ca Iranul a inceput, din prima parte a lui februarie, sa instaleze la Natanz "180 de centrifuge (de tip) IR-2m sau cutii goale de centrifuge".

Aceste centrifuge de tip IR-2m ar fi de patru-cinci ori mai performante decat cele 12.669 de centrifuge de tip IR-1 instalate deja si utilizate la fabricarea uraniului imbogatit la nivel de cinci sau 20%.

Raportul AIEA a condus la o inasprire a pozitiei marilor puteri, reunite in cadrul grupului 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania), dar si a Israelului, care suspecteaza Teheranul ca vrea sa se doteze cu arma nucleara sub acoperirea programului sau nuclear civil, acuzatii respinse de catre regimul din Republica islamica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.