China a anuntat marti o crestere substantiala a bugetului militar din 2013, ceea ce poate spori ingrijorarile in randul vecinilor sai, indeosebi avand in vedere tensiunile teritoriale grave cu Tokyo.

Bugetul pentru aparare chinez, al doilea cel mai mare din lume, dupa cel al Statelor Unite, a crescut in 2013 cu 10,7%, ajungand la 720,2 miliarde de yuani (88 de miliarde de euro).

Pentagonul si expertii occidentali au explicat ca, in realitate, bugetul militar alocat de catre China depaseste cu mult suma declarata.

Intervievat de AFP, Rick Fisher, reprezentant al International Assessment and Strategy Center, estimeaza ca China a alocat peste 300 de miliarde de dolari (230 de miliarde de euro) Armatei Populare de Eliberare (APE), cea mai mare din lume, cu un efectiv de 2,3 milioane de militari.

Acesta amploare se explica si prin programul spatial chinez, controlat de catre armata si intretinerea arsenalului sau nuclear.

"O asemenea crestere, de doua cifre, nu este surprinzatoare", a comentat Arthur Ding, expert din Taiwan pe probleme legate de armata chineza. "Cresterea economica a Chinei ii perimite sa sustina o crestere de doua cifre in bugetul sau de aparare".

Beijingul a mai anuntat marti un obiectiv de crestere a PIB de 7,5% pentru 2013, scrie MEDIAFAX.

Ding a declarat, cu toate acestea, ca " ampla modernizare si dezvoltarea echipamentelor de aparare ca navele de lupta, avioanele de vanatoare si transport, portavioanele, sistemele antisatelit, precum si dispozitivele terestre antiracheta, presupun investitii masive care vor mobiliza sume extravagante".

Bugetul militar al Chinei a fost dezvaluit in ziua deschiderii sesiunii plenare a Adunarii Nationale Populare (ANP, Parlament) si nu cu o zi inainte, asa cum era obiceiul in ultimii ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.