Colegiul Cardinalilor, convocat la Vatican de doua ori in cursul zilei de luni, este cel care are atributiile guvernarii Bisericii Catolice pana la alegerea noului papa.

In cadrul unei confreinte de presa sustinute, luni, la Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti, preotul doctor Eduard Giurgi a trecut in revista prima saptamana de dupa retragerea papei Benedict al XVI-lea, referindu-se strict la perioada dintre renuntarea papei Benedict al XVI-lea la Scaunul Apostolic si convocarea Colegiului Cardinalilor.

In contextul in care vineri, 1 martie, a fost anuntat "Sede Vacante", ceea ce inseamna ca Scaunul Apostolic a fost oficial declarat vacant, toate atributiile guvernarii Bisericii Catolice revin, pana la numirea noului papa si cu anumite restrictii clare, Colegiului Cardinalilor, a explicat reprezentantul Bisericii Romano-Catolice.

"Potrivit Codului de Drept Canonic, mai exact conform canoanelor 335 si 359, in situatia de fata, cand renuntarea la Scaunul Apostolic prezentata de catre Benedict al XVI-lea a devenit efectiva, pe 28 februarie, ora 20.00, Colegiul Cardinalilor nu poate schimba nimic in ceea ce priveste conducerea Bisericii. In acest sens, principiul general dupa care Colegiul Cardinalilor este condus in aceste zile, pana la alegerea noului papa, este «nihil innoventur» (nimic nu se schimba in conducerea Bisericii, intrucat legea nu ii permite). Astfel, Colegiul Cardinalilor se bucura numai de puterea ce ii este data de legea speciala, adica de Constitutia «Universi Dominici Gregis» (Intregii Turme a Domnului), ce a fost promulgata la data de 22 februarie 1996 de papa Ioan Paul al II-lea, la care se adauga amendamentele aduse acestei constitutii de catre Papa Emerit Benedict al XVI-lea in 2007 si 2013", a declarat Giurgi, potrivit MEDIAFAX.

Concret, in aceasta perioada, Colegiul Cardinalilor are ca responsabilitate guvernarea Bisericii, ocupandu-se de problemele obisnuite ce tin de aceasta misiune, pregatesc toate cele necesare pentru alegera papei, iar cei care nu au implinit 80 de ani pana in ziua in care Scaunul Apostolic a devenit vacant vor intra in ziua stabilita de congregatia (adunarea) generala in Capela Sixtina, pentru alegerea viitorului papa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.