Congresul Statelor Unite a incheiat saptamana fara un acord pentru evitarea masurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari, care vor intra in vigoare sambata, riscand sa afecteze cresterea economica mondiala, potrivit BBC.

"Taierile" se vor activa automat in noaptea de vineri spre sambata, la miezul noptii, in timp ce congresmenii Democrati si Republicani dau vina unii pe altii pentru esecul negocierilor care dureaza de la sfarsitul anului trecut.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din Congres la Casa Alba, pentru noi negocieri.

Obama a avertizat anterior ca masurile de reducere a cheltuielilor statului vor afecta cresterea economica.

Economistii Fondului Monetar International si numerosi analisti au avertizat de asemenea ca masurile automate de austeritate din SUA ar putea incetini economia globala.

Propunerile de buget inaintate de ambele partide dominante au picat joi in Senat, iar Congresul a incheiat sesiunea din aceasta saptamana si a plecat in weekend fara un acord.

Presedintele i-a acuzat pe republicanii din Senat ca au preferat sa nu actioneze, sa permita activarea masurilor automate, desi ar fi putut evita aceasta situatie daca ar fi acceptat inchiderea unei "bucle" in legislatia fiscala care ajuta "bogatii" si "persoanele cu relatii la nivel inalt".

"Au votat sa lase intreaga povara a reducerii deficitului exclusiv pe umerii clasei de mijloc", potrivit unui comunicat publicat joi de Casa Alba.

Taierile automate au fost elaborate in 2011 cu scopul de a determina Congresul sa ajunga la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului si aducerea datoriei de stat pe o panta negativa prin masuri mai putin dure.

Reducerile de cheltuieli sunt imprastiate in mod egal in buget, afectand atat sectorul apararii, cat si programe interne precum cele de securitate sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.