Noul secretar american al Apararii Chuck Hagel a apreciat miercuri, imediat dupa ce a depus juramantul la Pentagon, ca America "nu isi poate impune opiniile lumii" si ca ar fi necesar sa coopereze cu aliatii sai.

In prima sa zi de munca in post, dupa un parcurs catre confirmarea sa in Senat presarat cu unele obstacole, acest veteran al Razboiului din Vietnam nu si-a tradat reputatia de nonconformist reticent fata de angajarea armatei americane in conflicte.

In fata unor oficiali civili si militari, la Pentagon, noul secretar al Apararii a subliniat ca Statele Unite sunt o natiune puternica, dar care nu pot sa isi atinga obiectivele fara sa creeze aliante puternice cu alte tari.

"Am gandit intotdeauna ca rolul Americii in lume (...) este sa antreneze lumea dupa ea. Nu ne putem impune opiniile lumii. Insa este necesar sa ne implicam in cazuri din lume", a nuantat el.

"Nicio natiune atat de mare ca America nu poate sa faca totul singura. Trebuie sa continuam sa tesem legaturile puternice pe care le-am construit" pana in prezent, a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Aceste declaratii reprezinta un ecou la declaratiile presedintelui Barack Obama care, la o zi dupa a doua investire, a subliniat ca doreste sa puna capat unui deceniu de razboaie in Irak si Afganistan.

Trupele americane s-au retras din Irak in 2011, iar aproximativ 66.000 de militari prezenti in continuare in Afganistan urmeaza sa paraseasca aceasta tara pana la sfarsitul lui 2014, o sarcina ce ii revine lui Chuck Hagel.

"Comitem erori. Am comis erori. Si vor continua sa comitem erori. Dar suntem o putere care urmareste binele si nu ar trebui sa uitam acest lucru niciodata", a continuat el, in fata personalului de la Pentagon, intr-un discurs sustinut fara sa fie anuntat anterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.