Un proiect de extindere a sanctiunilor impotriva Iranului a fost depus miercuri la Camera Reprezentantilor, repezentand o noua initiativa ce urmareste descurajarea Teheranului in vederea obtinerii armei nucleare.

Republicanii si democratii din cadrul Comisiei de Externe au redactat un text in care il autorizeaza pe presedintele Statelor Unite sa aplice sanctiuni impotriva persoanelor care furnizeaza Iranului bunuri cruciale pentru functionarea economiei tarii. Sanctiunile vor fi similare celor implimentate deja impotriva petrolului iranian.

Ele ar putea viza entitati ce exporta produse industriale strategice in Iran, cum ar fi echipamente miniere, electrice sau feroviare, potrivit unei evaluari de la caz de caz efectuata de catre presedintele american.

In prezent, Teheranul are libertatea sa importe aceste bunuri de la numeroase tari, cu exceptia Statelor Unite.

"Trebuie sa amelioram sanctiunile existente pentru a maximiza presiunea economica si a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara", a declarat republicanul Ed Royce, presedintele comisiei, scrie MEDIAFAX.

In privinta exporturilor de petrol, o masura ar reduce posibilitatile de scutire de la sanctiuni pentru tari importatoare ca India si China. Aceste tari sunt in prezent scutite, daca importurile lor se reduc, ceea ce este cazul majoritatii tarilor importatoare, potrivit comisiei.

Propunerea de lege consolideaza, de asemenea, sanctiunile financiare impotriva cetatenilor iranieni acuzati de incalcari ale drepturilor omului si impotriva persoanelor care transfera tehnologii utilizate pentru a incalca drepturile omului in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.