Agentia britanica pentru siguranta alimentara a anuntat vineri ca sase noi produse din 1.133 testate contineau carne de cal, in timp ce grupul francez Sodexo a retras din tara toate produsele congelate pe baza de vita, iar Iglo a retras produse din patru tari europene, relateaza AFP.

In total, incluzand testele ale caror rezultate au fost deja anuntate saptamana trecuta, FSA a inregistrat 35 de rezultate pozitive din cele 3.634 de esantioane testate pana in prezent in Marea Britanie.

Potrivit autoritatilor, distribuitorii au procedat la efectuarea a "aproape 90% dintre teste", in timp ce producatorii, furnizorii de carne si angrosistii au efectuat "aproape 80% dintre teste" asupra produselor pe baza de carne de vita, transmite MEDIAFAX.

"Majoritatea zdrobitoare a rezultatelor - peste 99% - testelor efectuate este negativa in privinta prezentei a peste 1% carne de cal, lucru care reprezinta o usurare pentru consumatori", scrie FSA intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.

"Niciun esantion testat pozitiv in privinta prezentei ADN-ului de cal nu a relevat prezenta fenilbutazonei", un calmant ce face carnea de cal improprie consumului, a adaugat agentia.

Cele sase produse noi ce contin carne de cal sunt lasagna, spaghete bologneze, burgeri si carne tocata distribuite in supermarketurile Tesco, Co-operative, Aldi si Asda de catre grupul de restauratie colectiva Sodexo, grupul de pub-uri si hoteluri Whitbread, producatorul de produse congelate Findus si producatorul de carne Rangeland.

FSA a mai anuntat ca alte doua teste pozitive cu ADN de cal au fost inregistrate de catre profesionisti din sector, dar ca ele rezultau din analize anterioare efectuate in cadrul campaniei oficiale de testare.

Produsele vizate sunt burgeri etichetati suta la suta Beef Aberdeen Angus apartinand angosistului Makro si diverse produse pe baza de carne de vita ale producatorului de burgeri The Burger Manufacturing Company.

Rezultatele FSA au determinat grupul francez de restauratie colectiva si servicii pentru intreprinderi Sodexo sa anunte ca a hotarat sa retraga toate semipreparatele congelate din carne de vita din Marea Britanie, deoarece unul dintre produsele sale continea carne de cal.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Aceasta decizie intervine dupa descoperirea de carne de cal intr-un produs etichetat ca fiind din carne de vita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.