Israelul a subliniat joi ca Iranul "este mai aproape ca niciodata" sa obtina bomba atomica, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat ca Teheranul a inceput sa instaleze centrifuge mai moderne la una dintre instalatiile sale nucleare.

Intr-un comunicat, Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a calificat ca "grav" raportul AIEA, subliniind ca Iranul este "in prezent mai aproape ca niciodata de obtinerea de material imbogatit pentru o bomba atomica".

Raportul "dovedeste ca Iranul continua sa avanseze rapid catre linia rosie pe care premierul a trasat-o in cursul discursului sustinut la ONU", se insista in comunicat.

Intr-un discurs sustinut in fata membrilor Adunarii Generale a ONU in septembrie 2012, Netanyahu a reclamat sa fie stabilita o "linie rosie clara" pentru a determina pana unde poate merge Iranul in materie nucleara, dar fara sa se doteze cu o bomba atomica.

Trasand cu un marker de culoarea rosie o linie pe un desen cu o bomba pregatita sa explodeze, el a oferit asigurari ca Iranul dispunea, la vremea respectiva, de aproximativ 70% din echipamentul necesar imbogatirii uraniului la nivel militar si ca ar putea detine, pana in vara, materialul necesar fabricarii primei bombe, scrie MEDIAFAX.

Acest subiect va fi "primul" pe care Netanyahu il va aborda cu presedintele american Barack Obama, asteptat in Israel in martie, potrivit comunicatului.

Intr-un raport publicat joi, AIEA a anuntat ca Iranul a inceput, in prima parte a lui februarie, sa instaleze centrifuge mai moderne la instalatia sa de la imbogatire a uraniului, la Natanz.

Imbogatirea uraniului se afla in centrul unui conflict intre Iran si marile puteri, care suspecteaza aceasta tara ca vrea sa imbogateasca uraniu pana la un nivel de 90%, nivel necesar fabricarii bombei atomice, lucru dezmintit de catre autoritatile iraniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.