Statele Unite si Coreea de Sud au anuntat joi manevre comune, timp de doua luni, pe mare, la sol si in aer, care se vor desfasura timp de doua luni, in contextul unei intensificari a tensiunilor in peninsula coreeana.

Aceste manevre anuale, denumite Foal Eagle, se vor desfasura de la 1 martie si pana la 30 aprilie. Statele Unite si Coreea de Sud vor efectua si simulari computerizate, in perioada 11-21 martie.

Phenianul denunta frecvent exercitii militare efectuate de Seul si Washington, pe care le considera un antrenament in vederea invaziei nordului peninsulei, scrie MEDIAFAX.

Cei doi aliati afirma ca aceste manevre sunt pur "defensive". "Aceste exercitii sunt concepute pentru a consolida securitatea si pregatirea (Seulului) si sunt disuasive prin natura lor", au anuntat armatele celor doua tari intr-un comunicat.

In acest an, la Foal Eagle vor participa aproximativ 10.000 de militari americani si un numar important de militari sud-coreeni.

Statele Unite mentin o prezenta militara in Coreea de Sud, in urma Razboiului Coreei (1950-1953), de 28.500 de militari.

Incepand de la 12 decembrie, data lansarii unei rachete cu raza lunga de catre Phenian - un tir considerat un test balistic de catre o parte a comunitatii internationale -, Seulul a efectuat mai multe exercitii militare, uneori impreuna cu Statele Unite, aliatul sau.

Tensiunea s-a amplificat dupa al treilea test nuclear efectuat de Phenian la 12 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.