Familiile romanesti care vor emigra in Marea Britanie anul viitor ar putea sa o duca de opt ori mai bine lucrand pentru salariul minim in aceasta tara decat in cea de origine, in timp ce familiile bulgaresti ar putea sa isi creasca standardele de trai de aproape noua ori, sustine MigrationWatch.

Raportul realizat de centrul de reflectie MigrationWatch si ale carui rezultate au fost publicate de cotidianul Daily Mail, in editia electronica, intervine pe fondul ingrijorarilor britanicilor cu privire la deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari incepand din ianuarie 2014.

Potrivit MEDIAFAX, raportul sustine ca standardele de trai ale familiilor poloneze cu salariu minim au fost de patru ori mai mari in Marea Britanie decat in tara de origine, iar aceasta inseamna doar jumatate din avantajul pe care migratia il va oferi romanilor si bulgarilor.

"Avand in vedere ca stimulentele economice pentru romani si bulgari sunt de doua ori mai mari decat cele pe care le-au avut muncitorii polonezi, ar fi absurd de sugerat ca nu va exista un aflux semnificativ", afirma raportul.

Acesta ia in calcul salariul minim si nivelul ajutoarelor sociale din Marea Britanie si tarile est-europene, precum si puterea de cumparare, oferind o masura corecta a standardelor de trai, sustine cotidianul britanic.

Acesta constata ca un muncitor cu o sotie care depinde de el si doi copii ar castiga echivalentul a 70 de lire sterline (355 de lei) pe saptamana conform salariului minim din Romania. In Marea Britanie, unde salariul minim este sustinut de beneficii sociale, venitul familiei ar fi de 543 de lire sterline (2.760 de lei) pe saptamana. Familia ar putea, de asemenea, depune actele pentru a primi o locuinta sociala.

In mod similar, o familie din Bulgaria ar avea 543 de lire sterline pe saptamana in Marea Britanie, comparativ cu doar 62 de lire sterline in tara de origine.

Chiar si o familie care castiga un salariu mediu in Bulgaria si Romania ar putea sa o duca de trei sau patru ori mai bine lucrand in Marea Britanie pe salariul minim. Ar putea fi si oportunitati considerabile de economisire, o componenta importanta a emigratiei din estul Europei.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

MigrationWatch a estimat ca 50.000 de romani si bulgari vor veni in Marea Britanie in fiecare an in urmatorii cinci ani, incepand din 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.