Armenii sunt chemati la urne, luni, pentru a-si alege presedintele in cadrul unui scrutin in care seful statului Serge Sarkissian este marele favorit.

Aproximativ 2,5 milioane de alegatori sunt chemati sa se pronunte in cadrul acestui vot supravegheat pana la inchiderea urnelor, la ora 16.00 GMT (18.00 ora Romaniei), de 600 de observatori intenationali.

Seful statului, Serge Sarkissian, in varsta de 59 de ani, care se prezinta pentru un al doilea mandat in fata a sase contracandidati, este considerat marele favorit, fiind creditat cu 68 la suta din intentiile de vot, potrivit unui sondaj realizat de institutul Gallup, fata de 24 la suta cu cat este creditat principalul sau rival, fostul ministru de Externe Raffi Hovanissian, in varsta de 54 de ani.

Trei forte principale de opozitie, care dispun de 48 din cele 131 de mandate in Parlament - partidul Armenia Prospera, condus de Gagik Tsarukyan, miscarea Congresul National Armean al fostului presedinte Levon Ter-Petrossian si Federatia revolutionara armeana Dashnaktsutyun (nationalista) - au refuzat sa participe la aceste alegeri, scrie MEDIAFAX.

Sarkissian a promis totusi alegeri "libere", un angajament care va fi urmarit indeaproape.

Autoritatile spera ca votul se va desfasura fara violente, pentru a putea ameliora perspectivele de integrare europeana ale acestei mici enclave din Caucazul de Sud, locuita de trei milioane de persoane si care nu dispune de resurse de hidrocarburi precum vecinii sai.

"Avem nevoie de alegeri libere si corecte ca de oxigen. Si avem in prezent toate mijloacele de a organiza cele mai bune alegeri posibile", a declarat Sarkissian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.