Toate statele membre UE trebuie sa verifice, prin teste efectuate incepand cu 1 martie, daca datele de pe eticheta unui produs din carne corespund continutului.

Aflat in Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat in cursul zilei de miercuri.

"Pentru a recastiga increderea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie in toate tarile membre, sa vedem daca ce se spune ca este pe eticheta se gaseste si pe produsul in sine. Sa ne asiguram ca este de fapt carne de vita acolo unde se spune ca este «carne de vita» si ca este carne de cal acolo unde se spune ca este «carne de cal»", a spus ministrul.

El a precizat totodata ca, la sugestia Frantei, va fi imbunatatita legislatia pe plan european privind reteaua de distributie si etichetarea produselor din carne, chiar daca toate tarile au agreat ca actuala legislatie "este bine pusa la punct, fiind insa mereu loc de imbunatatiri".

Comisia Europeana cere tuturor statelor membre UE sa efectueze teste ADN pe produse care ar trebui sa aiba carne de vita, in contextul scandalului carnii de cal, potrivit MEDIAFAX.

Planul va recomanda tuturor statelor membre sa efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vita, a declarat comisarul UE pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles".

Aceasta propunere va fi transmisa statelor membre vineri, in cadrul unui "comitet permanent extraordinar al industriei alimentare si a sanatatii animalelor".

Borg sustine ca o prima serie de teste vor fi realizate in cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumatatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finantate de Comisia Europeana.

Pe de alta parte, Comisiei Europene i s-a solicitat sa accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe baza de vita pentru a indica originea carnii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.