CE a considerat, drept "prematura" decizia de a mentiona obligatoriu originea carnii de pe mancarea semipreparata, in contextul scandalului carnii de cal etichetata eronat drept carne de vita, pe produse alimentare congelate.

"Este prematur sa luam in calcul etichetarea obligatorie a produselor prelucrate, in ceea ce priveste carnea", a declarat Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european al Sanatatii si Politicii Consumatorilor, Tonio Borg.

"In prezent, problema cu care ne confruntam (...) este o problema de frauda", a subliniat el, asigurand ca "trasabilitatea functioneaza" pentru carnea proaspata, precum si pentru alimentele procesate.

De la scandalul vacii nebune, carnea de vita proaspata trebuie sa aiba mentionata originea. Nu este cazul pentru produsele prelucrate pe baza de carne, care au doar obligatia mentionarii tipului de carne folosit.

Comisia "reflecteaza" asupra necesitatii de revizuire a etichetarii pentru produsele procesate. "Suntem in curs de a stabili daca este fezabil. (...) Nu s-a hotarat nimic", a declarat purtatorul de cuvant, scrie MEDIAFAX.

Borg va participa miercuri la o reuniune a ministrilor europeni, la Bruxelles, cu tema scandalului produselor alimentare congelate Findus, care contineau carne de cal, care a izbucnit in Marea Britanie. Ministrii vor discuta "masurile necesare" in acest caz.

Ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a asigurat luni ca Franta militeaza in favoarea unei imbunatatiri a etichetarii produselor la nivel european.

Comisia Europeana a reafirmat marti ca scandalul carnii de cal nu reprezinta o criza sanitara.

Agentia britanica de securitate alimentara (FSA) a cerut companiei Findus sa demareze "teste" pentru a identifica prezenta fenilbutazonei in lasagna.

Aceasta substanta este folosita pentru ameliorarea durerii cailor facandu-i necorespunzatori consumului uman.

"In acest stadiu, aceasta nu a fost identificata in analizele realizate de statele membre", a asigurat Frederic Vincent. "Imi mentin declaratia conform carei nu este o problema de sanatate publica, ci una de etichetare".

Citeste si:
Legea pensiilor a fost modificată. Categoriile de români care pot...
Legea pensiilor a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.