Demisia anuntata pentru 28 februarie a Papei Benedict al XVI-lea a generat reactii imediate, luni, din partea liderilor politici dar si religiosi din Europa.

Presedintele francez, François Hollande, a considerat luni decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona drept "eminamente respectabila", afirmand ca nu are comentarii specifice.

"Este o decizie umana si o decizie legata de o vointa care trebuie respectata", afirma presedintele Hollande.

Premierul italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunt neasteptat".

Pentru a-si exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trasnet pe cerul senin".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat "cel mai inalt respect" pentru decizia Papei Benedict, de origine germana, de a demisiona din cauza varstei avansate.

"Daca insusi Papa si-a dat seama, dupa o perioada de gandire, ca nu mai are forta suficienta pentru a exercita functia, am cel mai inalt respect", a spus Merkel.

Demisia Papei
a crea o "mare surpriza" pentru Episcopia Poloniei, a anuntat secretarul sau, monseniorul Wojciech Polak.

In opinia parintelui Adam Boniecki, un prieten apropiat al Papei Paul al II-lea, prin decizia sa, "Benedict al XVI-lea a aratat cum, cu mare credinta, se rezolva problema serviciului, a batranetii si a slabiciunii".

Papa le va "lipsi ca lider spiritual milioanelor de persoane", a reactionat premierul britanic David Cameron, care a salutat eforturile Suveranului Pontif de a consolida relatiile Vaticanului cu Marea Britanie, scrie MEDIAFAX.

Marele Rabin askenaz al Israelului, Yona Metzger, a declarat ca Papa Benedict al XVI-lea a ameliorat relatiile dintre crestinism si iudaism, contribuind la o "diminuare a actelor antisemite din lume".

Noul arhiepiscop de Cantorbery, Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor, a declarat luni ca are "inima grea" in privinta anuntului de demisie al Papei, dar a adaugat ca intelege pe deplin aceasta decizie.

Citeste si:
Papa Francisc va primi un „papamobil” electric!
Papa Francisc va primi un...

Episcopii spanioli au declarat ca se simt "ca niste orfani" dupa anuntul demisiei Papei, a declarat cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, presedintele Conferintei episcopale spaniole.

La randul sau, liderul Bisericii Catolice Franceze, monseniorul Andre Vingt-Trois, a salutat "decizia lucida" si "actul deosebit de curajos" al Suveranului Pontif de a renunta la post, calificand-o drept "un eveniment considerabil".

Daca Papa ramane "o persoana cu capacitati intelectuale depline", "am putut constata ca rezistenta sa fizica a fost foarte incercata", a adaugat prelatul, evocand in special "capacitatea sa de locomotie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.