Papa Benedict si-a anuntat demisia in timpul unei slujbe.

Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, scrie MEDIAFAX.

"Papa a anuntat ca va renunta la ministerul sau la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei), la 28 februarie. Atunci va incepe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtatorul de cuvant Federico Lombardi, intr-un anunt fara precedent in istoria Bisericii Catolice.

Benedict al XVI-lea, in latina Benedictus PP. XVI, (n. Joseph Alois Ratzinger, 16 aprilie 1927, Marktl am Inn, Bavaria) este actualul papa al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 in urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea, potrivit realitatea.net.

In același timp are funcția de episcop al Romei și suveran al statului Vatican. Este al 265-lea papa in istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papa german dupa 482 de ani (ultimul papa german a fost Papa Adrian al VI-lea, in perioada 1522-1523).

Papa Benedict al XVI-lea a explicat, luni, ca nu mai are "fortele" necesare pentru a conduce Biserica Catolica din cauza varstei sale, de 85 de ani, anuntandu-si demisia pentru 28 februarie.

"Dupa ce mi-am analizat constiinta in fata Domnului, in diverse randuri, am ajuns la certitudinea ca fortele mele, din cauza varstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea intr-un mod adecvat a ministerului petrinian", a declarat Papa in latina, in timpul consistoriului de la Vatican, potrivit traducerii in franceza realizata de Vatican ulterior.

Discursul papei Benedict al XVI-lea

"Dragi frati,

V-am convocat in acest Consistoriu nu doar pentru cele trei canonizari, ci si pentru a va comunica o decizie de mare importanta pentru viata Bisericii.

Dupa ce mi-am cercetat constiinta in fata lui Dumnezeu, in mai multe randuri, am ajuns la concluzia certa ca puterile mele, din cauza varstei inaintate, nu mai sunt capabile sa exercite in mod adecvat ministerul petrianian.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Sunt constient ca aceasta misiune, prin esenta una spirituala, trebuie sa fie realizata nu doar prin fapte si vorbe, ci in egala masura prin suferinta si rugaciune.

In acelasi timp, in lumea de astazi, supusa schimbarilor rapide si zguduita de intrebari de o relevanta profunda pentru viata credintei, pentru a carmui Corabia Sfantului Petru si a propovadui Evanghelia, este nevoie si de puterea trupului si de cea a sufletului, putere care, in ultimele luni, a scazut in mine intr-o asemenea masura incat trebuie sa-mi recunosc incapacitatea de a administra misiunea care mi-a fost incredintata.

De aceea, fiind constient de gravitatea acestui act, in depllina libertate, declar ca renunt la ministerul de Episcop al Romei, succesor al Sfantului Petru, care mi-a fost incredintat de cardinali la 19 aprilie 2005, astfel incat, incepand cu 28 februarie 2013, la orele 20.00, Sfantul Scaun, Scaunul Sfantului Petru, va ramane vacant, pana ce conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif va fi convocat de cei de a caror competenta depinde acest lucru.

Citeste si:
Fostul Papa Benedict al XVI-lea a lasat un mesaj de "Adio"
Fostul Papa Benedict al...

Dragi frati, din adancul sufletului va multumesc pentru toata dragostea si munca cu care m-ati sustinut in misiunea mea si imi cer iertare pentru toate greselile mele.

In acest moment, incredintam Sfanta Biserica in mainile Pastorului Suprem, Mantuitorul nostru Iisus Christos, si ne rugam la Fecioara Maria sa fie alaturi de Parintii Cardinali cu grija sa materna, in alegerea noului Suveran Pontif.

In ceea ce ma priveste, in viitor, doresc sa slujesc din toata inima Sfanta Biserica a Domnului, printr-o viata dedicata rugaciunii."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.