Seful Pentagonului Leon Panetta a aparat, joi, administratia in cazul atacului impotriva consulatului de la Benghazi in septembrie, afirmand ca armata nu este un serviciu de urgenta care sa fie mobilizat prin cunoscutul numar 911 in Statele Unite.

"Fortele armate din Statele Unite nu sunt si, sincer, nici nu trebuie sa fie un serviciu de urgenta 911 capabil sa ajunga la fata locului in cateva minute pentru toate evenimentele neprevazute din lume", a declarat secretarul Apararii in fata unei comisii a Senatului privind atentatul din 11 septembrie 2012 din Benghazi (estul Libiei), soldat cu moartea ambasadorului Christopher Stevens si a altor trei agenti americani.

"Armata americana nu are nici resursele, nici responsabilitatea de a intretine o cazarma de pompieri aproape de fiecare institutie americana din lume", s-a aparat seful Pentagonului, care urmeaza sa paraseasca administratia in cateva zile.

Panetta a fost interogat de senatori alaturi de generalul Martin Dempsey, seful Statului Major al fortelor armate, cu privire la reactia Pentagonului dupa atacul cu armament de razboi si explozibil comis de militiile islamiste la 11 septembrie in Libia, impotriva consulatului din Benghazi.

"Cred cu fermitate ca Departamentul Apararii si fortele armate americane au facut tot ce puteau pentru a raspunde atacului de la Benghazi", a asigurat Panetta, scrie MEDIAFAX.

El si-a construit demonstratia pe "lipsa de timp, in fata unui atac prea rapid pentru a trimite forte militare la fata locului", in special avioane care ar fi avut nevoie de circa zece ore pentru a interveni.

Potrivit lui Panetta, Washingtonul nu dispunea in perioada respectiva de "informatii specifice" care sa mentioneze vreo amenintare impotriva consulatului, in ziua comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001.

Cu cateva zile inainte de plecarea sa din administratie, el a avertizat, de asemenea congresmenii cu privire la reducerile bugetare care reprezinta "unul dintre cele mai mari riscuri in termeni de securitate pentru Natiune". In lipsa unui acord in Congres pana la 1 martie, Departamentul Apararii isi va vedea bugetul redus cu aproape 10 la suta.

Citeste si:
Talibanii salută un „moment istoric”. Focuri de armă la Kabul
Talibanii salută un „moment...

Atentatul terorist de la Benghazi a declansat o furtuna politica in Statele Unite, alimentata de opozitia republicana impotriva administratiei democrate a presedintelui Barack Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.