Premierul Marii Britanii, David Cameron, a avertizat ca ar putea bloca acordul privind bugetul multianual al UE daca acesta nu va fi redus.

"In noiembrie, cifrele prezentate erau prea mari. Trebuie reduse. Daca nu se va intampla asa, nu va exista un acord", a spus Cameron la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Venirea la summit este prima vizita europeana efectuata de Cameron dupa discursul din 23 ianuarie, in care a cerut reformarea UE si a anuntat un referendum privind apartenenta Marii Britanii la blocul comunitar.

Cancelarul german, Angela Merkel, are dubii in legatura cu ajungerea la un acord privind bugetul multianual al UE cu ocazia summitului european, apreciind ca pozitiile statelor membre inca sunt destul de "distante". "Nu putem spune daca va exista un acord. Pozitiile statelor membre inca sunt destul de distante", a spus Merkel la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Merkel a promis sa faca "tot posibilul" pentru a ajunge la un acord. "In aceasta perioada de insecuritate economica si somaj masiv, este important sa putem planifica si cheltui cu atentie, dar si sa existe solidaritate intre contribuitori si beneficiari", a adaugat cancelarul german.

La randul sau, presedintele Frantei, François Hollande, a avertizat ca, in cazul in care compromisul privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va ignora "agricultura si cresterea economica", nu il va putea accepta. "Eu am venit pentru cautarea unui acord. Daca nu vor exista argumente rezonabile, sunt pregatit de negocieri, dar pana la un punct", a avertizat Hollande, scrie MEDIAFAX.

Inaintea summitului, Hollande se va intalni cu premierii din Spania si Italia, Mariano Rajoy si Mario Monti.

Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat ca este pregatit sa blocheze prin veto bugetul UE. "Am venit la Bruxelles pentru discutii pe tema bugetului multianual, avand un mandat puternic si clar al Guvernului ceh. Consideram ca actuala propunere este inacceptabila si suntem pregatiti sa utilizam vetoul", a spus el.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.