O echipa de oameni de stiinta a descoperit, in urma unui studiu realizat in Marea Britanie, de ce unele persoane cu pielea deschisa la culoare sufera arsuri solare in timp ce altele, care au aceeasi nuanta a tenului, se bronzeaza. In spatele acestui fenomen s-ar afla anumite gene, identificate de cercetatori, dupa cum relateaza AFP.

''Daca pielea unei persoane raspunde la expunerea la soare prin bronzare sau prin arsuri solare este un fenomen determinat, cel putin partial, de variatiile din anumite regiuni genomice (''loci'')'', se arata intr-un comunicat emis de cercetatori.

Studiul publicat marti in Nature Communications are o relevanta deosebita pentru cercetarea cancerului. Acesta demonstreaza ca mostenirea genetica favorizeaza arsurile solare si amplifica riscul de a dezvolta melanom.

Grupul de populatie inclus in studiu - persoane cu pielea alba, rezidente in Marea Britanie - sunt cele mai afectate de cancerul de piele, "cel mai frecvent tip de cancer" din aceasta tara, scrie Agerpres.

In urma analizei datelor prelevate de la peste 121.000 de persoane inregistrate in baza de date britanica Biobank, geneticienii au stabilit la 20 numarul regiunilor genomice cunoscute pentru amplificarea riscului de aparitie a arsurilor solare si melanomului.

''Acest studiu identifica noi regiuni genetice relevante susceptibile de influentarea riscului de aparitie a cancerului de piele'', a explicat pentru AFP specialistul in genetica Mario Falchi de la King's College din Londra, unul dintre autorii cercetarii.
Sunt necesare, insa, investigatii suplimentare inainte de efectuarea studiilor clinice, a precizat Falchi.

Pentru publicul larg, aceste concluzii reamintesc un fapt evident: cu cat o persoana prezinta o tendinta mai mare de a se arde rapid la soare cu atat trebuie sa isi protejeze mai bine pielea de efectele razelor.

"Oamenii au tendinta sa uite ca arsurile solare sunt cu adevarat periculoase (...) Speram ca stiind ca exista o legatura genetica intre arsuri si cancerul de piele ii poate incuraja sa duca o viata sanatoasa", fara expunere excesiva, a subliniat el.
Fara nicio surpriza, cea mai mare frecventa a genelor ce determina un risc ridicat de cancer de piele a fost observata la persoanele roscate, noteaza sursa citata

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.