Incredibil 7 Mai 2018 16:51
Cirese aduse din Turcia, ce sunt tratate cu anumite substante toxice, precum Imazalil si Thiabendazon sunt puse in vanzare in Romania. Conform directorului general al ANPC, Paul Anghel, legislatia europeana interzice folosirea acestor substante in agricultura deoarece consumul acestora poate dauna rinichilor si ficatului.

Dupa ce un client a postat pe Facebook imagini cu cirese tratate cu substante toxice, iar postarea s-a viralizat, ANPC a oferit o prima reactie.

Legislatia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului in agricultura”, afirma directorul general al ANPC Paul Anghel. Produsele tratate cu astfel de substante nu sufera modificari ale aspectului sau ale gustului, insa odata consumate acestea dauneaza sanatatii.


Reprezentantii Carrefour au anuntat ca ciresele cu pricina, importate din Turcia, au fost etichetate gresit si ca fructele nu reprezinta niciun pericol pentru consumul uman.

"Dorim să vă comunicam faptul că produsul respectiv a fost retras de la raft. Ne-am adresat furnizorului pentru informații suplimentare care ne-a transmis următoarele: din cauza unei regretabile erori umane, informațiile de pe etichetele produsului erau greșite, operatorul furnizorului însărcinat cu tiparirea lor folosind un alt șablon de etichete, destinat unui produs de citrice. Vă asigurăm că produsul nu reprezintă niciun pericol pentru consumul uman și respectă în totalitate standardele de calitate prevăzute de lege, conform declarației de conformitate provenită de la furnizor", transmite Carrefour.

In noiembrie anul trecut, directorul ANPC Paul Anghel a mai dat un avertisment cu privire la fructele tratate cu cele doua substante, atragand atentia asupra citricelor.

Cititi cu atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati si e bine sa stiti ca: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acopera coaja citricelor, este folosita pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicida”, afirma atunci Anghel, prezentand si o eticheta de citrice provenite din Turcia, pe care era mentionata substanta, potrivit Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.