O singura lovitura la cap, chiar si superficiala, poate creste riscul de aparitie a bolii Parkinson, conform unui studiu realizat in Statele Unite, citat de Press Association.
Riscul de a fi diagnosticat cu boala Parkinson este cu 56% mai mare in urma unei ''leziuni cerebrale traumatice usoare'', sustin oamenii de stiinta.

Studiul a fost realizat pe aproape 326.000 de fosti soldati americani, barbati si femei.

Jumatate dintre participanti, cu varste intre 31 si 65 de ani, au suferit leziuni cerebrale usoare, moderate sau severe, iar jumatate nu au trecut printr-o astfel de experienta.

In decurs de 12 ani, 1.462 dintre veterani au dezvoltat boala Parkinson.

Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca in comparatie cu participantii care nu au suferit lovituri la cap, cei care au suportat leziuni cerebrale au avut un risc cu 56% mai mare de aparitie a acestei afectiunim, scrie Agerpres.

Riscul de a dezvolta Parkinson a crescut odata cu severitatea loviturilor in zona capului

Astfel, leziunile moderate si severe au fost asociate cu un risc de 83% mai mare.

Simptomele leziunilor cerebrale traumatice usoare au fost definite prin pierderi scurte de constienta, intre zero si 30 de minute, alterarea starii de constienta pana la 24 de ore sau pierderi de memorie de pana la 24 de ore.

''Acest studiu subliniaza importanta prevenirii comotiilor, monitorizarea pe termen lung a celor care au suferit comotii, si necesitatea unor viitoare studii pentru investigarea altor factori de risc ai bolii Parkinson ce pot fi influentati dupa ce o persoana sufera o contuzie'', a declarat dr. Raquel Gardner de la Universitatea din California.
''Desi studiul nostru s-a concentrat asupra veteranilor, suntem de parere ca rezultatele ar putea avea implicatii importante pentru sportivi, dar si pentru restul populatiei'', a adaugat cercetatoarea.

Concluziile studiului au fost publicate in jurnalul Neurology.
''Mai multe studii realizate de-a lungul anilor au indicat leziunile la cap ca factor de risc pentru tulburari neurodegenerative, inclusiv boala Parkinson, iar acest studiu de amploare consolideaza aceasta dovada'', a declarat profesor David Dexter, director adjunct pentru cercetari in cadrul organizatiei Parkinson's UK.

''Studiile bazate pe analiza la microscop a celulelor creierului au relevat ca leziunea cerebrala poate declansa acumularea proteinelor. Aceste acumulari de proteine reprezinta o trasatura comuna a bolii Parkinson si pot determina spargerea membranelor celulare, ceea ce duce la pierderea caracteristica a neuronilor''
, a explicat el adaugand ca sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu pentru a se afla daca forma bolii Parkinson asociata cu leziunile cerebrale este aceeasi cu cea care apare la persoane care nu au trecut printr-o astfel de experienta si care dezvolta totusi aceasta afectiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.