Presedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Citu, a afirmat marti ca banii din Pilonul II de pensii nu sunt ai statului, ci privati, ei putand fi lasati mostenire, ceea ce nu se poate intampla cu Pilonul I de pensii.

"Scopul acestei intalniri a fost acela de a demonta cateva dintre minciunile care circula astazi in spatiul public. In primul rand, prima minciuna pe care trebuia sa o demontam este ca banii din Pilonul II de pensii sunt banii statului. Nu sunt banii statului. Astazi ati vazut clar dupa discutia cu administratorii Pilonului II sunt bani privati. Ei pot fi lasati mostenire, ceea ce nu se poate intampla cu Pilonul I de pensii, unde banii sunt pentru plata pensiilor nesimtite, speciale. Al doilea lucru pe care voiam sa-l demonstram este cel potrivit caruia nu sunt mai putin bani in conturile individuale. S-a demonstrat astazi, si in cifre, ca scaderea contributiei de la 5,1 la 3,75% inseamna mai putin bani in conturile individuale, adica pensii mai mici pentru toti cei care aveau conturi la Pilonul II de pensii, generatia 35-50 de ani, tocmai cei care astazi sustin greul economiei", a spus Citu la Senat dupa intalnirea "Analiza pensiilor administrate privat din Romania - situatia actuala si evolutii" cu reprezentanti ai Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

El a adaugat ca orice interventie asupra Pilonului II de pensii inseamna "volatilitate pe pietele financiare, dobanzi mai mari si costuri mai mari pentru toata lumea".

"In al treilea rand voiam sa demonstram ca orice interventie asupra pilonului II de pensii... va spun in premiera saptamana viitoare va fi o ordonanta de urgenta care va avea o varianta urata spre nationalizarea Pilonului II de pensii ... dar orice interventie de acest gen inseamna volatilitate pe pietele financiare, inseamna dobanzi mai mari pentru bugetul statului, inseamna costuri mai mari pentru toata lumea. Deci oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finantelor, ministrul Muncii si in general PSD inseamna costuri mai mari pentru cei care muncesc astazi in Romania doar pentru a plati niste pensii pe care ei le-au marit din pix, niste pensii speciale. Vorbim de bani privati in pilonul II de pensii - 42 de miliarde de lei - asta este de fapt miza despre care se discuta astazi, bani care inseamna in jur de 5% din PIB pe care vor sa ii ia cu japca, sa plateasca ceea ce ei au promis in campania electorala", a adaugat Citu.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Senatorul liberal sustine ca "optionalizarea pentru pilonul II de pensii nu se poate face, pentru ca sunt bani privati".

Citu: Se strang nori negri asupra economiei romanesti

"Orice interventie asupra acestor bani inseamna ca cetatenii sa incerce sa isi ia cash-ul, dar banii nu sunt in conturi, in obligatiuni care finanteaza deficitul de stat. Asta inseamna pe de o parte sa vindem obligatiunile de stat, sa luam cash-ul si sa-l transferam catre pilonul I, ceea ce nu se poate legal astazi. Poate vor schimba legea si atunci va fi o nationalizare. Asta ar da dovada de prostie, sa iti arunci singur casa in aer. Deja se strang norii negri asupra economiei Romaniei, inflatie, dobanzi mari, deficit bugetar mare - toate arata ca economia Romaniei e supraincalzita si supraintinsa. Sa incerci singur sa iti arunci casa in aer printr-o volatilitate pe piata financiara ar da o dovada de prostie, ceea ce nu m-ar mira din partea PSD si ar fi o dovada publica de prostie", a mai afirmat Citu dupa intalnirea la care au participat preponderent senatori din opozitie.
Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

El a mai explicat ca "banii din pilonul II de pensii vor fi luati si mutati in pilonul I de pensii".

"Este ceea ce am vazut in Polonia si in Ungaria partial. Lucrurile acestea s-au intamplat exact in modelele de tari pe care le are Liviu Dragnea astazi. Polonia si Ungaria, exact acolo s-au intamplat aceste lucruri. Si urmeaza Romania", a punctat Citu.

Senatorul liberal a precizat ca a propus saptamana trecuta colegilor din Comisie aceasta intalnire cu reprezentanti ai Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

"Colegii de la PSD nu au considerat ca este o intalnire interesanta pentru ei, acum inteleg de ce pentru ca ei deja stiau deznodamantul, ei deja stiau ca pilonul II de pensii va disparea si atunci nu vedeau utilitatea acestei discutii", a mentionat Citu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.