Un mini-microscop conceput de o companie franceza a permis descoperirea unei structuri din anatomia umana ramasa pana acum neobservata, ce ar putea juca un rol in propagarea cancerelor, informeaza AFP.

Intr-un studiu publicat in aceasta saptamana de revista Scientific Reports, cercetatorii americani au prezentat pe larg aceasta descoperire a unei structuri noi din anatomia umana, considerata un posibil nou organ, denumit interstitiu.

Desi alti cercetatori contesta termenul de "organ", pe care il considera exagerat, aceasta descoperire ar putea avea implicatii importante pentru o mai buna cunoastere a evolutiei cancerului.

Interstitiul este o vasta retea de tesuturi, prezenta sub piele, in jurul anumitor organe (plamani, sistemul digestiv, sistemul urinar) si in jurul arterelor si venelor, scrie Agerpres.

Pana acum, oamenii de stiinta credeau ca aceste tesuturi erau compacte. In realitate, potrivit noului studiu, ele sunt constituite dintr-o multitudine de compartimente umplute cu o substanta lichida.

Autorii studiului compara aceste tesuturi cu "o autostrada de fluide in miscare", care ar putea astfel sa favorizeze propagarea cancerului in tot corpul.

Structura formata din aceste tesuturi a ramas mult timp necunoscuta din cauza tehnicilor clasice de microscopie. Pentru a observa un tesut la microscop, acesta este prelevat, preparat cu produse chimice si decupat in lamele fine.

In cazul interstitiului, aceasta tehnica ridica probleme, intrucat ea goleste tesuturile de fluide si le striveste "dupa modelul unui imobil care se prabuseste", potrivit unui comunicat transmis de autorii studiului. Consecinta: la microscop, aceste tesuturi par compacte, iar acest lucru este fals.

O noua tehnica a permis descoperirea adevaratei naturi a tesuturilor

O noua tehnica, dezvoltata de compania franceza Mauna Kea Technologies, a permis cercetatorilor sa descopere adevarata natura a acestor tesuturi. Tehnica, denumita endomicroscopie confocala cu laser, consta in plasarea unui microscop minuscul direct in corpul pacientilor.

"Putem sa observam tesuturi in mediul lor natural, in vivo, fapt ce permite medicilor sa imbunatateasca in mod considerabil diagnosticarea si tratamentul pentru o serie de patologii",
a explicat Sacha Loiseau, directorul general si fondatorul Mauna Kea Technologies.

In cazul interstitiului, descoperirea a fost facuta din intamplare, cu ocazia examinarii cailor biliare ale unui pacient, folosind aceasta tehnica.
Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Ea se bazeaza pe utilizarea fibrei optice, in combinatie cu un sistem de scanare cu laser.


"Medicul plaseaza un endoscop in corpul pacientului, iar mica noastra sonda (cu dimensiuni cuprinse intre 0,8 milimetri si 2,5 milimetri) intra in endoscop si se pozitioneaza in locul dorit"
, a explicat Sacha Loiseau, a carui companie este activa in principal in Statele Unite si China.

Bolile pentru care noua tehnologie este cel mai utilizata sunt afectiunile gastroesofagiene, cancerul pancreatic, cancerul de vezica, cancerul pulmonar si maladiile inflamatorii cronice ale intestinului, precum boala Crohn.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.