Procurorul general Augustin Lazar a prezentat bilantul de activitate al Ministerului Public pe 2017, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis

Observam in unele discursuri politice si mediatice o tot mai mare grija fata de soarta unor inculpati si condamnati penal, care sunt evident deranjati ca sistemul judiciar isi face treaba in ceea ce ii priveste, tulburandu-le linistea si afectandu-le bunastarea.

Se incearca in mod fals acreditarea ideii ca procurorii sunt inamicii societatii.

Dimpotriva, procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealalta parte se afla cativa indivizi certati cu legea, care au tot interesul sa decredibilizeze justitia.

Sa fim bine intelesi: Constitutia Romaniei nu face nicaieri vorbire despre dreptul la liniste al celor care incalca legea. Legea Fundamentala prevede explicit ca «nimeni nu este mai presus de lege», ca «cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari»", a spus presedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Se incearca intimidarea celor care aplica legea

Presedintele a mai spus ca este obligatorie existenta unui cadru normativ clar si predictibil, astfel incat magistratii sa nu fie supusi unor comenzi din partea unei majoritati politice.

"Magistratii sunt cei chemati sa se asigure ca aceste dispozitii constitutionale se aplica, astfel incat societatea romaneasca sa aiba certitudinea ca democratia se consolideaza si ca viitorul sau european nu este pus in pericol.

Tocmai de aceea este obligatorie existenta unui cadru normativ clar si predictibil, in care orice magistrat isi desfasoara activitatea independent si eficient, fara sa fie supus vreunei comenzi din partea unei majoritati politice conjuncturale si vremelnice.

In mod evident, asigurarea unui proces corect, infaptuirea unei justitii drepte, nevoia de locuri de detentie care sa asigure conditii civilizate sunt de necontestat si tin de respectarea unor drepturi umane fundamentale.

Din pacate, acum nu se discuta despre chestiuni de fond, care pot fi in mod cert imbunatatite, ci se incearca intimidarea celor care aplica legea.

Citeste si:
Românii care ard gunoaie ilegal ar putea fi condamnați la închisoare
Românii care ard gunoaie...

In acest context, cu atat mai important este ca magistratii sa nu uite niciun moment rolul esential pe care il au nu doar in infaptuirea actului de justitie, ci si ca reper de responsabilitate si moralitate in societatea romaneasca.

Daca exista erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Daca se fac greseli, cei responsabili trebuie sa fie trasi la raspundere, iar acolo unde se constata abuzuri, sanctiunile trebuie aplicate urgent si cu severitate.

Cea mai buna aparare impotriva oricaror incercari de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard inalt de etica si profesionalism si rezolvarea eficienta a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile in orice domeniu.

Orice raport de activitate ne invita sa privim catre viitor. Trebuie gasite si implementate la nivelul Ministerului Public masuri pentru eficientizarea instrumentarii cauzelor, pentru reducerea numarului de dosare si pentru echilibrarea volumului de activitate al parchetelor. Toate acestea pot contribui la consolidarea progresului facut pana acum de Ministerul Public.

Citeste si:
Predoiu: S-au incheiat interviurile pentru functia de procuror general
Predoiu: Refacerea si...

De asemenea, cred ca Romania are nevoie sa dezvolte politici publice si o legislatie care sa puna mai mult accent pe masurile de prevenire a fenomenului infractional si pe educarea cetatenilor, in special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale incalcarii legii penale.

Romanii nu isi doresc ca infractorii sa faca legea si magistratii sa fie subordonati politicului. Societatea a inteles ca o Romanie moderna nu poate fi cladita pe nisipuri miscatoare, iar unul dintre pilonii de baza ai democratiei, ma refer, desigur, la o justitie independenta, trebuie sa functioneze in cel mai eficient mod cu putinta. Justitia este un serviciu public, iar cetatenii au asteptari mari in acest sens de la magistrati", a incheiat presedintele.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.