Compozitia lacrimilor ar putea dezvalui riscul unei persoane de a dezvolta boala Parkinson, acestea putand reprezenta un indicator biologic ''sigur, necostisitor si noninvaziv'' pentru depistarea timpurie a acestei afectiuni, conform concluziilor unei cercetari preliminare realizata in Statele Unite, citata de UPI.

Cand oamenii plang, organismul elibereaza anumite proteine ale caror niveluri au valori diferite la pacientii cu boala Parkinson in comparatie cu cele ale persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune, potrivit studiului.

''Credem ca cercetarea noastra este prima care demonstreaza faptul ca lacrimile pot constitui un indicator biologic sigur, necostisitor si noninvaziv al bolii Parkinson'', a declarat autorul studiului, doctor Mark Lew de la Facultatea de Medicina a Universitatii Southern California.

Parkinson este o afectiune degenerativa progresiva care afecteaza sistemul nervos central. In general, aceasta provoaca tremuraturi si rigiditate sau incetinirea miscarilor. Primele simptome pot fi usoare si pot fi cu usurinta ignorate.

Echipa lui Lew a analizat mostre de lacrimi prelevate de la 55 de subiecti diagnosticati cu boala Parkinson si de la alte 27 de persoane care nu sufereau de aceasta afectiune. Potrivit concluziilor cercetarii, nivelurile unui anumite proteine au fost mai ridicate, iar nivelurile altei proteine au fost mai scazute la persoanele cu Parkinson.

Proteinele din lacrimi sunt produse de celule din glanda lacrimala prin stimulare nervoasa. Deoarece boala Parkinson poate afecta functionarea nervilor din afara creierului, oamenii de stiinta au dorit sa afle daca aceste schimbari asociate afectiunii pot fi dezvaluite in urma analizei lacrimilor, scrie Agerpres.

''Stiind ca ceva atat de simplu ca lacrimile ar putea sa-i ajute pe neurologi sa distinga persoanele cu Parkinson de cele care nu au aceasta boala, intr-o maniera noninvaziva, este ceva interesant", a declarat Lew in cadrul unui comunicat emis de Academia Americana de Neurologie.

''Si pentru ca procesul bolii Parkinson poate debuta cu cativa ani sau decenii inainte de aparitia simptomelor, un indicator biologic precum acesta ar putea fi util pentru diagnosticarea si chiar tratarea precoce a afectiunii'', a adaugat el.
Citeste si:
Rona Hartner a fost înmormântată astăzi. Aurel Pădureanu,...
Rona Hartner a fost...

Insa, mai este mult pana ca acest lucru sa devina posibil. Este nevoie de alte cercetari efectuate pe grupuri mai mari de subiecti pentru a se afla daca mostrele de lacrimi pot dezvalui boala Parkinson in primele etape ale sale, inainte de instalarea simptomelor evidente, noteaza autorii cercetarii.

Studiul va fi prezentat la congresul anual al Academiei Americane de Neurologie ce va avea loc in Los Angeles, intre 21 si 27 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.