Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca filmarile in biserici vor fi facute doar cu acordul centrelor eparhiale.

Filmarile in biserici vor fi facute doar cu acordul centrelor eparhiale si numai pentru „evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici”, aceleasi conditii fiind aplicabile si in cazul transmiterii pe internet a slujbelor, a decis Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea in direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizata doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligatia respectarii normelor liturgice si tipiconale”, se arata in hotararea Sfantului Sinod.

Totusi, hotararea nu se aplica in cadrul unor evenimente private, precum cununia sau botezul.

Hotararea din 15 februarie 2018 a Sfantului Sinod care stabileste ca „filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici” nu priveste inregistrarile audio-video facute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viata familiei, asa cum sunt Botezul si Cununia, ci se refera exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, opera) si filmari cinematografice.

Hotararea Sfantului Sinod s-a luat in urma multor sesizari din partea credinciosilor, care inteleg ca lacasul de cult este un spatiu liturgic sfintit si sfintitor, nu un spatiu civil-secular", precizeaza Patriarhia Romana, prin intermediul unui comunicat, potrivit libertatea.ro.

Citeste si:
Învierea Domnului, sărbătorită de mii de credincioși în bisericile...
Învierea Domnului,...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.