Motiunea de cenzura depusa de PNL - "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma" - va fi dezbatuta in plenul Parlamentului joi, incepand cu ora 11.00

UPDATE 14:06 - Motiunea de cenzura ”PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma”, initiata de PNL, a fost respinsa joi, inregistrandu-se 159 de voturi "pentru", mult sub minimul de 233 de voturi favorabile necesare adoptarii. Au fost prezenti 317 parlamentari si au votat 185 dintre ei. S-au inregistrat 159 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 23 de abtineri.

UPDATE 13:56
- Votul asupra motiunii de cenzura a PNL a inceput cu citirea listei ministrilor, care au spus ca nu voteaza.

Motiunea de cenzura a PNL a fost depusa la Parlament vinerea trecuta si a fost citita luni dupa-amiaza intr-o sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Miercuri, Birourile Permanente Reunite au decis ca dezbaterea motiunii de cenzura depusa sa aiba loc joi, incepand cu ora 11.00.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat marti, la finalul unei reuniuni a grupurilor parlamentare ale Uniunii, ca maghiarii se vor abtine la motiunea de cenzura depusa de PNL impotriva Guvernului, sustinand ca initiatorii demersului nu propun si alternative la guvernarea PSD: nici nume de premier, nici directia in care vor sa duca tara, nici politici publice in sectoarele cele mai importante si nici elementele din programul de guvernare.

”Am constatat ca nu exista, la concluzii (in motiunea de cenzura - n. red.), altceva decat deficit 3%, nevoie de transparenta si reducerea birocratiei, dar nu nume de premier, directia in care vor sa duca tara, nu politici publice in sectoarele cele mai importante si nu elementele din programul de guvernare, macar baza pe care se poate construi un program de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit News.ro.

Presedintele UDMR a spus ca in aceste conditii este greu sa sustii o motiune de cenzura, ”aproape imposibil”.

Liberalii au inregistrat vineri la Parlament motiunea de cenzura intitulata ”PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma”, in textul careia fac inventarul ”minciunilor”, al ”nerealizarilor” si al masurilor care, arata ei, au destabilizat economia in cele zece luni de cand coalitia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Motiunea a fost semnata de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP si independenti.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

”In mai putin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la cosul de gunoi promisiunile facute in campanie si, odata cu ele, sperantele romanilor intr-un trai mai bun. Beneficiile unei cresteri economice substantiale au fost anulate de masurile populiste si haotice luate in economie de cuplul de economisti de renume mondial Dragnea - Tudose impotriva mediului de afaceri si a contribuabililor onesti din aceasta tara. Minciuna PSDragnea a avut picioare atat de scurte incat, in mai putin de un an, romanii au vazut ca programul de guvernare, pus sub titulatura „Indrazneste sa crezi”, a fost o iluzie vanduta cu maxima nerusinare”, arata liberalii in textul motiunii de cenzura.

PNL spune ca actuala guvernare a devenit ilegitima prin minciuna si un pericol real pentru oamenii si firmele din Romania. Liberalii arata ca PSD si ALDE au preluat la inceputul anului fraiele guvernarii cu o economie stabila, cu perspective bune si sanatoase, cu un leu solid, o inflatie aproape de zero, cu dobanzi mici, o datorie statului la fel si cresterea economica promitatoare.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

”Practic, ati primit o fundatie economica bine facuta, cu structura de rezistenta aferenta, pe care ati avut-o la cheie. Ce ati facut cu ea?! V-ati apucat sa o demolati ca sa improvizati o casa din chirpici. Si v-ati trezit acum ca puneti proptele la proptele, legati cu sarma unde trebuie sa bateti piroane, in loc de caramizi folositi cartoane, nu mai intelegeti care e structura de rezistenta si loviti la temelie... Si nu incetati sa prezentati aceasta cocioaba, care evident ca sta sa cada, ca pe o mega-inginerie arhitecturala”, mai scriu liberalii in motiunea de cenzura.

PNL le reproseaza liderilor PSD ca nu au spus nimic angajatilor din sectorul public despre cresterile fictive de salarii, promitand in schimb cresteri de 25% ”care se dovedesc a fi praf in ochi”.

”La inceputul anului viitor, romanii vor vedea ca salariile le-au crescut doar pe hartie, in timp ce in mana vor tine calendarul promisiunilor PSD din campanie si vor constata ca Dragnea si ai lui si-au batut joc de ei. Mai mult decat atat, peste 90.000 de salariati din sectorul IT, precum si persoanele cu dizabilitati, sunt in pericol real sa aiba veniturile amputate pentru ca scaderea impozitului de la 16 la 10% nu se aplica in cazul lor. Ce veti face cu acesti oameni? Veti da un OUG de carpire a prostiei sau sperati ca angajatorii din mediul privat va vor repara aberatiile suportand ei diferenta din buzunarul lor? Ce veti face, insa, cu cei din mediul public?”, ii intreaba cei de la PNL pe guvernanti.

Citeste si:
Dragnea, scrisoare pentru Ciolacu: Sunteți pionii deghizați de la...
Dragnea, scrisoare pentru...

De asemenea, liberalii acuza ”furtul de proprietate” din Pilonul 2 de pensii, ”minciuna” reducerii contributiilor la 35% si a eliminarii impozitului pe salariile de sub 2.000 de lei, dar si ”bulversarea” mediului economic prin modificarile aduse Codului fiscal.

”Ca ati promis reducerea fiscalitatii si nicio taxa in plus, insa ati eliminat plafonarea contributiilor sociale si ati plafonat, in schimb, indemnizatiile pentru cresterea copilului, ati reintrodus supra-acciza la carburanti si ati majorat taxarea contractelor part-time. Unii oameni si-au pierdut locul de munca doar pentru ca nu sunteti in stare sa rezolvati o problema punctuala si ati preferat sa loviti otova. , lideri ai coalitiei guvernamentale, ca ati promis o crestere a nivelului de trai insa, in realitate, puterea de cumparare a romanilor scade in plina crestere economica. Inflatia a crescut de 13 ori fata de inceputul anului (de la 0,2% la 2,6%) si este mai mult decat dubla fata de ceea ce ati spus in campania electorala (1,2%)”, se mai arata in motiunea de cenzura.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Inventarul consecintelor guvernarii PSD – ALDE continua cu cresterea cu 12% a preturilor carburantilor, scumpirea cu 7% a electricitatii si cu 6% a gazului, devalorizarea istorica a leului in raport cu principalele valute, cresterea dobanzilor la credite, cresterea nivelului de indatorare a Romaniei, reducerea la un minim istoric a investitiilor, cresterea deficitului balantei comerciale cu 28% fata de anul trecut, diminuarea cu 20% a investitiilor private fata de aceeasi perioada a anuui 2016 sau ”taierea salbatica” a bugetelor locale.

”Aveti in fata doar doua optiuni rationale posibile: ori va recunoasteti minciuna si mandatul obtinut de aceasta guvernare prin frauda, ori continuati acest plan de distrugere economica si sociala si nota de plata pe care o vom plati cu totii va fi pe masura. „Indrazniti sa credeti” ca PSDragnea ne scoate din Uniunea Europeana si face ca Romania sa abandoneze orice plan de aderare la Zona Euro. Nu doar ca nu faceti nimic pentru a pregati terenul, dar faceti totul pentru a fi siguri ca nu vom atinge acest obiectiv prea curand”, mai arata liberalii.

PNL atrage atentia ca, in pragul sarbatorii a o suta de ani de la Marea Unire, Romania ”este rupta-n doua” din punct de vedere social si economic, ca regiuni intregi sunt depopulate, ”in saracie lucie si fara vreun viitor” si ca tinerii ”fug in lume unde vad cu ochii pentru a-si cauta un rost, ca se rup de familiile lor, de batranii si de tara lor”.

Liberalii ii atrag atentia lui Liviu Dragnea ca ar fi bine sa inteleaga ca romanii nu accepta si nu vor accepta sa dea liber la furat din bani publici prin companii cu actiuni la purtator, ”dupa modelul de grup infractional organizat Tel Drum”, in spatele carora, sustin ei, sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din Romania, Uniunea Europeana sau America de Sud .

”Domnule Dragnea, cu cat insistati sa atacati independenta Justitiei, cu atat ii veti convinge pe tot mai multi ca, in realitate, urmariti doar inchiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoasta va fi sortit esecului. Ideea ca PSD realizeaza o presupusa „reforma in Justitie” este echivalenta cu un nonsens, e ca si cum hotii striga hotii!”, se mai arata in textul motiunii de cenzura.

PNL critica si declinul Educatiei, lipsa manualelor, scolile fara avize de functionare sau neadaptarea sistemului la piata muncii.

De asemenea, liberalii atrag atentia ca sistemul medical si de sanatate ”este in metastaza” si acuza Guvernul ca este lipsit de constiinta si de scrupule in urma ”cinismului infiorator” pe care l-a aratat parintilor care si-au pierdut copiii in criza vaccinurilor.

”Va mai invitam ca sa avem in fata noastra singurul partid din istoria Romaniei care s-a pus in situatia ridicola de a-si demite propriul Guvern. Motivul declarat? Incompetenta! Ati uitat? Bineinteles ca era singurul pretext pe care il puteati invoca, pentru ca era credibil, era argumentul Opozitiei sustinut din primul moment. Problema fundamentala este ca motivul incompetentei la guvernare este cu atat mai valabil si evident acum! Aveti Guvernul cu cel mai mare numar de demnitari - ministri, secretari de stat, sefi de agentii, fiecare cu propriul cabinet si functionari aferenti! - din cate guverne au existat pana acum, dar livrati cel mai prost exercitiu guvernamental dintre toate. Daca punem in balanta ceea ce faceti dumneavoastra astazi, Romaniei i-ar fi fost cu siguranta mai bine daca nu era guvernata! Magnitudinea raului produs ar fi fost semnificativ mai mica”, se mai arata in textul motiunii de cenzura.

Liberalii acuza si faptul ca PSD si ALDE ”ridica perdele de fum”, invoca dusmani imaginari si inventeaza teorii ale statului paralel pentru a-si justifica ”neputinta si ticalosia”.

”Daca exista un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tariceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastra. Este statul in care domnesc hotia si inselaciunea, statul in care nu dumneavoastra trebuie sa fiti in slujba poporului, ci poporul si institutiile statului trebuie sa va fie supuse si obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastra il puneti la cale, statul in care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infractional, iar tripleta odioasa Florin Iordache – Eugen Nicolicea – Serban Nicolae conduce asaltul la institutiile judiciare pentru schimbarea sefilor de parchete si inchiderea dosarelor dumneavoastra penale. Nu va cerem sa indrazniti sa credeti asta, doamnelor si domnilor, pentru ca stiti ca asa este!”, mai spun liberalii.

In finalul motiunii, PNL enumera si o lista cu masurile immediate care ar trebui luate dupa demiterea Guvernului Tudose: abrogarea ordonantelor de urgenta ”care au generat haosul fiscal” si oprirea atacului la independenta Justitiei.

De asemenea, liberalii arata ca este nevoie de promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativa a investitiilor si cu un nivel al deficitului substantial sub 3% si ca este esentiala reformarea institutiilor si companiilor care gestioneaza aceste investitii publice.

PNL atrage atentia ca Romania are nevoie de un sistem educational sanatos, lipsit de ingerinta politicului, de alocari bugetare mai bune atat pentru educatie, cat si pentru cercetare, dar si de reducerea drastica a birocratiei.

”Va indemnam sa votati pentru adoptarea acestei motiuni de cenzura si retragerea increderii acordata Guvernului Tudose, pentru ca stim ca este singurul lucru corect care mai ramane de facut in acest moment. Prin votul dumneavoastra, opriti distrugerea economiei, incetati atacul la Justitie, nu scoateti Romania din Uniunea Europeana!”, ii indeamna liberalii, in finalul motiunii, pe toti parlamentarii.

Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.