Proiectul de lege, depus de senatoarea PNL Alina Gorghiu la inceputul anului, care prevede inlocuirea pedepsei cu inchisoarea de pana la 2 ani cu detentie la domiciliu, prin supravegherea cu bratara electronica, executarea fractionata a pedepsei in zilele de sambata si duminica, intr-un centru special, si masura de executare a pedepsei in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, a fost adoptat tacit de Senat din cauza ca nu a fost dezbatut in termenul prevazut de lege.

Initiativa a fost inregistrata la Senat, in calitate de prima camera sesizata, in 28 februarie, iar la 30 octombrie s-a implinit termenul de adoptare tacita. In tot acest timp, proiectul nu a fost discutat nici macar in comisia juridica, cea care trebuia sa intocmeasca raportul pentru plen.

Propunerea legislativa privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate prevede ca aceste masuri alternative constau in inlocuirea executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu executarii pedepsei la domiciliu, in libertate sau in regim penitenciar special.

Potrivit proiectului PNL, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt:
- executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
- executarea fractionata a pedepsei privative de libertate in zilele de sambata si duminica, intr-un centru special infiintat pentru aceasta masura de executare;
- executarea pedepsei in echivalent zile de munca in folosul comunitatii si
- executarea pedepsei privative de libertate in regim mixt, de echivalent zile de munca in folosul comunitatii si de zile de executare sambata si duminica intr-un centru special infiintat.

Propunerea legislativa prevede ca executarea pedepsei privative de libertate la domiciliu se face cu supraveghere prin bratara electronica.

Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 2 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

Masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei in regim deschis de detentie numai in zilele de sambata si duminica, intr-un centru de detentie special infiintat in acest scop. Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

Executarea in echivalent a unei pedepse privative de libertate consta in prestarea de zile de munca in folosul comunitatii si echivalarea acestora zilelor de executat in regim de detentie. Echivalarea se realizeaza prin raportul de 2 zile de munca in folosul comunitatii la o zi de detentie. Munca se presteaza la unitatea sau unitatile desemnate de judecator in regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar. Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Alternativa executarii in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent si de executare a pedepsei in regim deschis de detentie numai in centrul special infiintat pentru executarea masurilor alternative. Masura se poate aplica doar pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

Masurile prevazute de lege nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica ori psihica a victimei, cat si pentru infractiuni de serviciu, de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, precum si pentru cei care recidiveaza.

Initiatorii arata in expunerea de motive ca masurile propuse sunt adecvate cadrului european si au fost alese dupa analiza cadrului legislativ din state precum Cehia, Italia, Olanda si Belgia.

Citeste si:
Cum a aflat fiul Vioricăi Dăncilă că a fost adoptat. A fost...
Cum a aflat fiul Vioricăi...

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, forul decizional urmand sa fie Camera Deputatilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.