Incepand de anul viitor, copiii sub 16 ani nu isi vor mai putea crea conturi pe retelele sociale, magazinele online si alte site-uri care solicita date personale decat daca au acordul parintilor. 

Aceste masuri sunt prevazute de un nou regulament european care a intrat in vigoare pe 25 mai 2016, dar care va fi aplicat incepand cu 25 mai 2018.

Printre cele mai importante prevederi se numara incapacitatea copiilor sub 16 ani de a-si crea conturi pe site-uri care solicita date cu caracter personal daca nu au acordul parintilor.

Regulamentul prevede ca "in ceea ce priveste oferirea de servicii ale societatii informationale in mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui copil este legala daca copilul are cel putin varsta de 16 ani. Daca copilul are sub varsta de 16 ani, respectiva prelucrare este legala numai daca si in masura in care consimtamantul respectiv este acordat sau autorizat de titularul raspunderii parintesti asupra copilului. Statele membre pot prevedea prin lege o varsta inferioara in aceste scopuri, cu conditia ca acea varsta inferioara sa nu fie mai mica de 13 ani", potrivit Stirileprotv.ro.

Acelasi regulament obliga si companiile sa verifice daca acordul a fost sau nu dat de parinte. Astfel, toate companiile care opereaza date pe scara larga, dar si institutiile de stat care lucreaza cu date personale sa delege un responsabil pentru protectia datelor. Daca prelucrarea acestor date presupune un risc ridicat pentru viata cetatenilor, operatorul este obligat sa efectueze un Studiu de Impact asupra vietii private.

Daca nu este respectat, regulamentul prevede sanctiuni de pana la 10-20 de milioane de euro sau intre 2% si 4% din cifra de afaceri la nivel international, in cazul companiilor private.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.