Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, printr-o scrisoare transmisa marti, sa retraga din proiectul de modificare a legilor justitiei orice referiri la Inspectia Judiciara (IJ), pentru ca acestea sa faca obiectul unui proiect de lege distinct, apreciind ca mutarea IJ la Miniserul Justitiei este inacceptabila

UPDATE - Numarul magistratilor care au semnat documentul prin care se cere retragerea modificarilor din legile justitiei a ajuns la 1.700.

Propunerea actuala, cu mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, este inacceptabila. Inspectia Judiciara comporta probleme complexe, care necesita o abordare separata si profunda. Va trebui facut in acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Inspectia Judiciara, o solutie care sa ii intareasca independenta si sa ii asigure o functionare eficienta”, arata UNJR in scrisoarea trimisa ministrului Tudorel Toader.

Uniunea Judecatorilor ii mai cere ministrului sa revina asupra varstei si experientei minime de a intra la INM, in conditiile in care in proiectul de modificare a legilor justitiei intrarea la INM este conditionata de varsta de 30 de ani si de o vechime de 5 ani in domeniul juridic.

Datele statistice arata ca impunerea unei experiente minime, cumulate cu varsta minima, vor avea ca efect direct imposibilitatea ocuparii posturilor vacante din sistem. Acest efect se va rasfrange negativ asupra judecatorilor de la judecatorii care sunt deja supraaglomerati, dupa cum am atras atentia in mod constant. Solutia propusa atat de asociatii, cat si de CSM, de prelungire a perioadei de pregatire, raspunde mult mai bine necesitatii de a avea judecatori definitivi cu o suficienta experienta profesionala, care sa dubleze pregatirea teoretica, fara a implica si riscurile propunerii actuale”, mai arata UNJR.

Cu privire la forma data raspunderii materiale in proiect, UNJR isi mentine pozitia ca aceasta “incalca dispozitiile art. 52 alin. 3 din Constitutie referitoare la conditia exercitarii functiei cu rea-credinta si grava neglijenta. De asemenea, formularea propusa este atat de laxa incat nu circumscrie in nici un mod limitele raspunderii, lasand loc arbitrariului.”

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

De asemenea, in documentul trimis ministrului Justitiei, UNJR ii mai cere acestuia sa mentina “toate amendamentele care separa cariera procurorilor de cea a judecatorilor, precum si separarea atributiilor celor doua sectii din CSM in privinta carierei”, precum si “toate recomandarile facute de Comisia 1 a CSM care duc la intarirea statutului si independentei judecatorilor”.

Intregul proiect de modificare a legilor justitiei trebuie sa aiba ca scop intarirea independentei justitiei, adica a statutului si independentei judecatorilor, ca si conditie intrinseca a dreptului cetatenilor la un proces echitabil”, a aratat UNJR.

Mai mult, semnatarii eticheteaza pachetul de legi promovat de Tudorel Toader drept un "veritabil experiment judiciar", rodul unei "pregatiri neserioase" si cer "retragerea sa", dar nu oricum, ci "evitand intrarea in Parlament".

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Propunerile pe care le-am facut conduc la intarirea statutului si independentei judecatorilor si ne asteptam sa tineti cont de ele”, si-a concluzionat UNJR scrisoarea transmisa ministrului Justitiei.

Forumul judecatorilor din Romania cere retragerea modificarilor legilor justitiei

O altă asociaţie a magistraţilor, Forumul Judecătorilor din România, i-a trimis ministrului Justiţiei şi premierului Mihai Tudose un memoriu semnat de 1.000 de magistraţi care cer să retragă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei.

"În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare şi verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului justiţiei”, se arată în memoriul magistraţilor.

Citeste si:
Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie a trei...
Iohannis a semnat decretele...

Magistraţii spun că propunerile făcute de ministrul Justiţiei încalcă Mecanismul de cooperare şi verificare şi vor afecta, pe termen lung, activitatea judecătorilor şi procurorilor, creând, de asemenea, dezechilibre în sistemul judiciar.

"Având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de cooperare şi verificare”, mai solicită magistraţii.

Citeste si:
Kovesi câștigă la CEDO. Demiterea șefei DNA a fost abuzivă
Kovesi câștigă la CEDO....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.