Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca afirmatiile ministrului Justitiei Tudorel Toader conform carora procurorii nu pot verifica legalitatea hotararilor de guvern sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, considerand ca ministrul a indus in opinia publica ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.

"In cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justitiei Tudorel Toader a facut o serie de consideratii de natura juridica (...) despre o cauza aflata in lucru la procurorii D.N.A., cunoscuta drept “dosarul Belina”. Astfel, ministrul Justitiei a afirmat, intre altele, ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ", consemneaza DNA.

"Declaratiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justitiei, cu privire la o ancheta penala a D.N.A. in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul sef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea in opinia publica ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal", precizeaza DNA.

In sustinerea cererii adresate CSM se mai arata: “Apreciem ca exprimarea publica a unui punct de vedere trebuie, in mod obligatoriu, sa respecte principiul responsabilitatii, deontologia profesionala si buna credinta. Acreditarea ideii ca procurorii DNA nu investigheaza fapte ce reprezinta incalcarii ale legii penale sunt de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de D.N.A. Preluarea afirmatiilor si de catre alte publicatii a contribuit la amplificarea acestor consecinte, cu afectarea independentei intregului sistem judiciar si manipularea opiniei publice".

Despre dosarul Belina

In ceea ce priveste problema de drept invocata in declaratiile ministrului Justitiei, DNA mentioneaza ca "aceasta a fost transata in mod definitiv de catre Inalta Curte de Casatie Si Justitie prin Decizia penala nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecatori, prin care s-a stabilit ca fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului intr-o alta forma de proprietate publica, producand un avantaj patrimonial unei societati comerciale, constituie infractiunea de abuz in serviciu".
Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

In ceea ce priveste o alta decizie a Curtii Constitutionale, decizia nr. 68 din 27 februarie 2017, DNA sustine ca "aceasta este aplicabila unor acte normative de nivelul legilor si ordonantelor de urgenta si nu actelor administrative emise prin hotarari de guvern".

Tudorel Toader: Legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatori, nu de procurori

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, nu procurorul. Precizarea sa vine dupa ce procurorul- sef al DNA Laura Codruta Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotararea de Guvern din cazul Belina, c- DNA nu urmareste astfel de acte normative, dar cand apar informatii ca ceva e in neregula, se sesizeaza din oficiiu.

"Hotararile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, verificarea legalitatii actelor narmative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. (...) Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei Hotarari de Guven nu o verifica procurorul, ci judecatorul specializat in contencios administrativ", a precizat ministrul, raspunzand unei intrebari.

Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

Toader a explicat ca actele normative infraconstitutionale - cele cu putere de lege - se veritica sub aspectul constitutionalitatii de catre CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de catre instanta de contencios administrativ, de catre judecatorul specializat.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi a declarat luni, la Europa FM, referindu-se la dosarul "Belina", ca nu este o noutate pentru DNA sa ancheteze ministri, precizand ca dosarul nu este din 2014, ci din mai 2017, aflandu-se intr-o etapa intermediara.

DNA isi face treaba. Dosarul e intr-o etapa intermediara. Persoanele cercetate in dosar au dreptul sa aduca probe in favoarea lor. In ultimii ani am tot anchetat ministri. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat ministri. Insa, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci in luna mai 2017. In 4-5 luni, am facut primele acte si cercetari", a declarat sefa DNA.

Citeste si:
Dan Barna: Vom sesiza CE în legătură cu decizia CSM de a-l elimina...
Dan Barna: Vom sesiza CE în...

Ea a spus ca in presa au mai aparut informatii pe acest subiect, "dar nu inseamna neaparat ca ce scrie in presa e si adevarat".

"Dar noi putem sa verificam", a subliniat Laura Codruta Kovesi.

In ceea ce priveste hotararea de Guvern din cazul Belina, procurorul-sef al DNA a declarat: "Noi nu urmarim Hotararile de Guvern. Dar cand apar informatii ca e ceva in neregula cu o hotarare de Guvern, noi ne sesizam din oficiu”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.