In anul 2011, Naruto o maimuta curioasa in varsta de 6 ani din Indonezia, s-a jucat si a analizat o camera de fotografiat, a zambit si a apasat butonul declansatorului pe camera. Selfie-ul a devenit celebru, iar maimuta a castigat milioane de fani, insa, s-a inceput si un proces pentru drepturile de autor care s-a intins pe mai multi ani.

Primul proces din California a fost pierdut de Naruto, insa a avut de castigat in cel de pe 11 septembrie, avand in vedere ca fotograful David J. Slater, cel caruia ii apartinea aparatul, a acceptat sa-i doneze 25% din veniturile pe care le va castiga din fotografiile surprinse de maimuta organizatiilor caritabile care protejeaza macacii cu creasta, relateaza digi24.ro, care citeaza The New York Times.

Scandalul a fost iscat in anul 2015 de PETA, care l-a dat in judecata atat pe fotograf, cat si editura de self-publishing Blurb.

Avocatul organizatiei, David Schwartz, a explicat ca Naruto este obisnuit cu aparetele foto, motiv pentru care in momentul in care si-a zarit reflexia in lentila aparatului a smuls camera si a facut repsetivul selfie. Insa, in 2016, un judectaor federal a emis o hotarare prin care se arata ca protectia drepturilor de autor nu se extinde si asupra animalelor.

Acum, avocatii care reprezinta PETA si pe Slater au solicitat Curtii de Apel a SUA sa respinga aceasta hotarare a instantei.

"PETA si David Slater sunt de acord ca acest caz ridica probleme importante si de ultima ora cu privire la extinderea drepturilor legale pentru animale, un obiectiv pe care ambii il sustin si isi vor continua activitatea pentru a atinge acest obiectiv"
, au sustinut intr-o declaratie comuna, potrivit Independent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.