Oamenii de stiinta au reusit sa obtina descendenti sanatosi din soareci masculi, care erau sterili din punct de vedere genetic, pentru ca aveau un cromozom in plus. Potrivit unui studiu, aceasta procedura ofera sperante barbatilor care sufera de infertilitate, din cauza acestei probleme genetice. 

Prezenta a trei cromozomi, in loc de doi, poate intrerupe procesul de formare a spermei, lucru ce rezulta in infertilitate.

Oamenii de stiinta de la Francis Crick Institute din Marea Britanie au descoperit o modalitate de a indeparta cromozomul in plus, pentru a produce descendenti fertili.

Echipa de cercetatori a prelevat mostre de tesut de la urechile soarecilor cu cromozomi XXY si XYY, le-au cultivat si au observat ca, in timpul procesului, unele dintre celule au pierdut cromozomul in plus.

"Abordarea noastra ne-a permis sa obtinem descendenti din soareci sterili XXY si XYY", arata intr-un comunicat autorul principal al cercetarii, Takayuki Hirota de la institutul amintit, informeaza Agerpres.ro.

Cercetatorii au descoperit ca celulele stem produse din fibroblastele barbatilor cu sindrom Klinefelter (XXY) au pierdut, de asemenea, cromozomul in plus.

Daca descoperirile vor fi aplicate pe oameni, este posibil ca barbatii infertili sa poata avea copii, prin intermediul reproductiei asistate, sustin oamenii de stiinta. Pana atunci, este nevoie de multe cercetari.

Studiul a fost efectuat in colaborare cu Universitatea Kyoto si a fost finantat de Consiliul European pentru Cercetare, Agentia pentru Stiinta si Tehnologie din Japonia si Societatea pentru Promovarea Stiintei din Japonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.