„Militarii din MApN deveniti parinti dupa ianuarie 2016, carora li s-a acordat concediu paternal (5 zile ) la nasterea copilului si concediu de puericultura (10 zile) au fost informati ca trebuie sa restituie salariul pentru zilele din concediul specificat (pana la o jumatate din salariul lunar = 15 zile). Aceasta masura trebuie sa fie luata din cauza ca Ministerul Muncii considera ca militarii-parinti nu au dreptul la concediu paternal, deoarece acestia nu sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat.”

Acesta este mesajul primit de Digi24, de la o telespectatoare care nu a dorit sa isi dezvaluie numele.

Ministerul Apararii a oferit urmatoarea explicatie: „Referitor la situatia semnalata de dumneavoastra, in ceea ce priveste acordarea concediului paternal personalului militar in activitate, facem urmatoarele precizari:

Acordarea concediului paternal este conditionata de plata contributiei asigurarilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie sa fie asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).

Pentru personalul militar in activitate este instituita exceptia de la plata contributiilor de asigurari sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Exceptia se aplica pentru intreg personalul care isi desfasoara activitatea in institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala (personal militar, politisti si functionari publici cu statut special, pentru care se datoreaza contributie individuala la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Aceasta exceptie de la plata contributiei de asigurari sociale exclude personalul militar in activitate si de la dreptul la concediul paternal, asa cum este definit pentru ceilalti salariati, nefiind indeplinita conditia prevazuta expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999.

In prezent, in conformitate cu prevederile art. 126, alin. (1) lit. b) din anexa nr. 9 la R.G. – 1, Regulamentul de ordine interioara in unitate, aprobat prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.38/2016, la nasterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adauga timpul pentru deplasarea la si de la domiciliu.

Din datele obtinute pana la acest moment, in aceasta situatie se afla aproximativ 35 de militari, carora, desi nu indeplineau conditiile, li s-a acordat concediul maternal aferent legislatiei din sistemul asigurarilor sociale de stat.

Citeste si:
Cu cât este plătit serviciul militar voluntar pentru românii între...
Cu cât este plătit serviciul...

Sumele care trebuie recuperate reprezinta contravaloarea corespunzatoare celor 10 zile lucratoare pentru care s-a acordat concediul, in plus fata de cele cinci zile de permisie prevazute de regulament, fiind cuprinse intre 500-600 de lei”, se arata in raspunsul primit de la Ministerul Apararii Nationale”, noteaza digi24.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.