Greenpeace Romania atrage atentia Romsilva si Ministerului Apelor si Padurilor asupra unui caz de exploatare forestiera din judetul Bacau, care poate duce la alunecari de teren. In apropiere de gospodarii, in localitatea Asau, judetul Bacau, exista un act de punere in valoare pentru 475 de arbori (1.005 metri cubi de lemn). Deja au fost extrasi arbori la cateva zeci de metri de locuinte, pe un versant cu panta intre 30 si 50 de grade.

Ulita Purcareni din Asau are deja un istoric de probleme cu inundatii si aluviuni aduse de pe versantul cu panta ridicata si procese erozionale active, probleme pe care Greenpeace le-a semnalat in zona anul trecut. Taierea arborilor de pe versantul de la marginea satului poate doar sa agraveze problemele si sa adauge riscul unor alunecari de teren.

Subliniem faptul ca in data de 11 iunie 2016, in urma unor precipitatii abundente, a avut loc o alunecare de teren pe partea cealalta a Trotusului. Alunecarea s-a produs pe o lungime estimata la 2,5 km si o latime ce variaza intre 10 si 40 de metri. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al orasului Comanesti a dispus in data de 13 iunie 2016 evacuarea populatiei din cele 12 gospodarii supuse riscului, alunecarea fiind activa iar frontul sau (temporar stabilizat) aflandu-se la circa 100-150 de metri de case, respectiv la circa 350 de metri de drumul national 12A.

In zona, padurea matura a fost taiata. Arborii maturi care au sustinut in trecut stabilitatea solului si au modelat circuitul normal al apei au fost extrasi aproape in totalitate. Padurea s-a refacut natural, insa arborii tineri sunt inca mici, cu diametre intre 2 si 10 cm si nu pot face fata.

Consideram ca lipsa vegetatiei forestiere mature, acumularea apei in sol si panta de peste 35 de grade in zona superioara a alunecarii, in mod cumulat au determinat alunecarea de teren. Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a confirmat in septembrie 2016 ca principala cauza a alunecarii de teren a reprezentat-o taierea ilegala de arbori.

Potrivit unui comunicat remis 9am, Greenpeace Romania solicita Romsilva sa gaseasca o solutie prin care sa opreasca taierea arborilor in imediata vecinatate a gospodariilor si trecerea padurii de la marginea satului intr-o categorie functionala de protectie, pentru a mentine stabilitatea versantului si a limita pericolul de inundatii si alunecari de teren.

Citeste si:
Incendiile din Indonezia au distrus, în 5 ani, peste 4,4 milioane...
Incendiile din Indonezia au...

Scrisoarea adresata Romsilva este disponibila aici.

Din pacate, astfel de cazuri nu sunt putine, de aceea este nevoie de implicarea tuturor. Invatati sa recunoasteti o taiere posibil ilegala sau abuziva din Ghidul Voluntarului aici si semnalati cazurile de taieri ilegale pe www.salvezpadurea.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.