Ma intereseaza ideea ca un barbat sa cloceasca oua, deoarece o astfel de initiativa pune problema metamorfozei si a genului”, a spus artistul francez.

La trei saptamani dupa ce a ramas inchis sapte zile intr-un ”sarcofag de piatra”, cioplit dupa silueta lui, artistul francez Abraham Poincheval, un obisnuit al proiectelor insolite, a demarat miercuri ”primul (lui) proiect cu obiecte vii”.

Artistul, in varsta de 44 de ani, va acoperi pana la eclozare un numar de 12 oua de gaina, sub privirile publicului. El s-a inchis miercuri intr-un ”vavarium” din plexiglas, care, dupa parerea lui, conserva un aer si o umiditate destul de stabile”.

In interior, artistul are la dispozitie alimente si apa, dar si un scaun care este folosit ca ”o masa de clocit, cu o gaura in interior si inzestrata cu un sistem pentru depunerea oualor”.

Noul proiect artistic, denumit "Oeuf” (”Ou”), ar trebui sa dureze intre 21 si 26 de zile. Abraham Poincheval poate sa iasa din cusca din plexiglas timp de o jumatate de ora in fiecare zi.

Pentru noul proiect, artistul spune ca se simte mai expus decat in cazul performantelor sale anterioare. ”Inainte, locuiam in ceva, facam corp unitar cu ceva, eram in interiorul unor lucruri. Acum e vorba de o veritabila transformare, sunt in exterior, sunt cel care inconjoara”, a spus el, potrivit News.ro.

Din acest motiv, apar si alte angoase: ”Exista un contact mult mai direct cu publicul, pentru ca, de obicei, sunt singur cu un obiect. Asta este o premiera”, a spus artistul francez.

De unde s-a inspirat Abraham Poincheval

Abraham Poincheval spune ca s-a inspirat pentru realizarea acestui proiect artistic din textele scriitorului Guy de Maupassant. In nuvela ”Toine”, antieroul omonim se gaseste in situatia de a fi imobilizat, in urma unei crize cardiace. Sotia lui il forteaza sa cloceasca oua.

Insa sursa de inspiratie pentru acest proiect ar putea sa provina din alta parte. ”Cand era mic, Abraham a avut ca animal de companie o gaina, asa cum alti copii au canari sau caini. Petrecea mult timp avand grija de ea”, a dezvaluit pentru AFP Christian, tatal artistului.

Dupa ce vor ecloza, puii vor fi transferati pe terenurile unei ferme din Normandia, pe care o detine Christian Poincheval. ”Puii nu vor sfarsi pe masa”, i-a asigurat el, razand, pe vizitatorii muzeului parizian.