Organismul uman incepe sa se adapteze la altitudinile inalte in aproximativ o zi, iar schimbarile produse in corp pot dura pana la o luna, chiar daca persoana a revenit la altitudini mai joase.

Dupa ce au analizat mostrele de sange ale alpinistilor, oamenii de stiinta au constatat mai multe schimbari care afecteaza capacitatea globulelor rosii de a retine oxigenul in mediile in care nivelul acestuia este scazut.

Cercetatorii au trimis 21 de voluntari sanatosi, dintre care 12 barbati si 9 femei pe varful muntelui Chacaltaya, din Bolivia (5.260m). Sangele acestora a fost analizat atat inainte de pleca, cat si la anumite intervale atunci cand se aflau pe munte, noteaza sciencealert.com.

Specialistii au remarcat ca organismul participantilor s-a adaptat in timpul expeditiei de munte, mentinandu-se la fel timp de cateva saptamani dupa ce au coborat la altitudini mai joase, scrie descopera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.