Daca oamenii au sperat vreodata ca vor putea vorbi cu animalele, delfinii ar putea reprezenta cel mai bun pariu al nostru.

Este si cazul neurologului John Lilly, care a efectuat o serie de experimente dubioase in anii '60 pentru a sparge codul de comunicare al delfinilor tinuti la Communication Research Institute. Acesta a ajuns sa le dea animalelor LSD (acidul lisergic dietilamida-25, una dintre cele mai puternice substante halucinogene cunoscute - drog) si, ajutat de asistenta sa Margaret Howe, a mutat timp de 2 luni un delfin pe nume Randy intr-o casa inundata special construita, unde au incercat sa-l invete sa vorbeasca limba engleza.

Pe de alta parte, in ultimii 28 ani, cercetatorul Denise Herzing de la Universitatea Atlantic Florida a trait alaturi de delfini in habitatul lor natural, intr-o maniera mult mai naturala si mai prietenoasa. Herzing si echipa sa, ca parte a proiectului lor Dolphin Wild, petrece cinci luni in fiecare vara studiind un grup de delfini in Bahamas - le inregistreaza "fluieraturile caracteristice" fiecaruia in parte, precum si alte forme de comunicare dintre acestia.

"Delfinii au inceput la un moment dat sa devina foarte curiosi in privinta noastra. Mimau in mod spontan vocalizele și posturile noastre si ne invitau sa participam la jocurile lor", a povestit Herzing. "Ne-am gandit: nu ar fi potrivit sa construim o tehnologie care sa le permita delfinilor sa ceara jucariile preferate in timp real?" Si astfel, Herzing si colegii sai au creat o tastatura subacvatica cu patru simboluri, scrie animale.ro. Fiecare simbol era corespunzator unui sunet specific si unei jucarii. Intr-o filmare din timpul experimentului se poate vedea cum delfinii au invatat sa utilizeze sistemul de tastatura pentru a solicita o jucarie cu care doreau sa se joace.

"Delfinii sunt niste imitatori vocali excelenti", a concluzionat Herzing, "ceea ce ne face sa speram ca vor fi capabili sa invete sa raspunda si la anumite semnale".

Citeste si:
Un pacient bolnav de COVID a murit la ATI după ce a refuzat...
Un pacient bolnav de COVID-19...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.