Compania spatiala americana SpaceX a testat motorul viitoarelor rachete din gama ”Raptor”, ce vor fi construite pentru a transporta oameni pe planeta Marte, informeaza bbc.com.

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anuntat luni ca noul motor a fost pornit pentru a trece o serie de teste tehnice, la baza pe care aceasta companie privata americana o detine in McGregor, Texas.

Daca motorul va trece aceste teste, el va putea fi instalat pe un viitor lansator spatial supergreu, ce va fi construit de SpaceX pentru a transporta astronauti pe planeta Marte, in deceniile viitoare.

Trimiterea de astronauti pe planeta rosie va reprezenta o provocare uriasa pentru stiinta si tehnologia actuala.

Dincolo de costurile astronomice ale unei astfel de misiuni, exista si cateva impedimente tehnice - in prezent nerezolvate - de protejare a oamenilor de nivelurile ridicate de radiatii la care sunt expusi astronautii odata ce vor ajunge in spatiul indepartat, dincolo de orbita terestra.

Elon Musk va prezenta viziunea sa asupra programului de colonizare a planetei Marte la International Astronautical Congress (IAC) din Guadalajara, marti.

Anuntul sau va fi urmarit cu mare interes, deoarece SpaceX a bifat deja cateva realizari majore pentru o companie spatiala privata, inclusiv aterizarea controlata la punct fix si recuperarea primului etaj al unui lansator spatial.

Intr-o serie de mesaje publicate pe Twitter, Elon Musk a vorbit despre ”diamantele Mach” si a publicat o fotografie din timpul testarii noului motor spatial.

”Diamantele de soc” sau ”diamantele Mach” reprezinta un termen ce desemneaza un anumit tipar de unde stationare care apar in jeturile de esapament supersonice ale unui sistem de propulsie aerospatiala (motor cu reactie, racheta, statoreactor sau superstatoreactor), atunci cand acesta este utilizat in atmosfera terestra, informeaza News.ro.

Atunci cand motoarele din gama ”Raptor” au fost anuntate pentru prima data in 2012, SpaceX a spus ca aceste propulsoare vor fi de cateva ori mai puternice decat familia de motoare Merlin 1, concepute pentru a propulsa puternicele lansatoare spatiale Falcon, produse de aceeasi companie.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Dar, spre deosebire de motoarele Merlin, care folosesc drept carburant o combinatie de kerosen si oxigen lichid, motoarele Raptor vor fi alimentate cu metan lichid si oxigen lichid.

Motoarele Raptor ar putea fi utilizate pentru a lansa Mars Colonial Transport (MCT), produse de SpaceX, spre Planeta Rosie.

Pentru Elon Tusk, discursul de marti reprezinta o buna oportunitate de a face uitat esecul suferit recent de SpaceX, dupa explozia din luna septembrie de la o rampa de lansare a companiei, cand o explozie uriasa a distrus o racheta Falcon 9 si un satelit de telecomunicatii israelian pe care aceasta urma sa il lanseze si care apartinea companiei Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.