Majoritatea ambalajelor alimentare pot fi reciclate, de la cofrajele pentru oua la cutiile de lapte sau tuburile pentru unt, dar nu si peliculele din plastic folosite la protejarea branzeturilor sau carnii, acesta fiind motivul pentru care cercetatorii americani lucreaza la solutii alternative, una fiind ambalajele comerstibile provenite dintr-o proteina din lapte, potrivit Bloomberg.

Cercetatorii Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA) au descoperit ca o proteina din lapte numita caseina poae fi folosita la dezvoltarea unui ambalaj comestibil, biodegradabil.

Pelicula bazata pe caseina este de 500 de ori mai eficienta decat plasticul pentru protejarea alimentelor de oxigen, intrucat proteinele formeaza o retea mai densa atunci cand polimerizeaza, au constatat cercetatorii. Aceasta pelicula este mai eficienta si fata de actualele materiale comestibile din amidon si protejeaza alimentele senzibile la lumina.

”Totul este vandut in ambalaje tot mai mici, ceea ce este grozav pentru pranz, pentru scoala, dar genereaza tot mai multe deseuri”, a spus Laetitia Bonnaillie, cercetator la USDA care este unul dintre coordonatorii cercetarii in domeniul ambalajelor din caseina.

Pentru a produce un ambalaj mai practic, echipa de cercetatori a adaugat peliculei din caseina glicerina si pectina din citrice.

Aditivii folositi fac ambalajul comestibil diferit de alte ambaleje, intrucat pectina este buna pentru consumul uman.

Arome, vitamine si alti aditivi pot fi utilizati pentru a face ambalajele si alimentele pe care le protejeaza mai gustoase si mai nutritive.

Una dintre aplicatii poate fi pentru pachetele solubile de cafea uscata sau de supa. In loc sa rupi ambalajul si sa il arunci, poti pune produsul cu ambalaj cu tot in apa fiarta, adaugand astfel proteine in alimentatie. Un alt exemplu ar fi inlocuirea ambalajelor de unica folosinta la care se foloseste mult plastic, pentru produse ca batoanele de branza, potrivit News,ro.

Un dezavantaj ar fi ca pelicula din caseina se dizolva in apa, ceea ce necesita containere mari din plastic sau carton pentru a le feri de umezeala.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Caseina sub forma lichida poate fi folosita atat la ambalare cat si ca aliment. Poate fi pulverizata pe fulgi de cereale sau batoane. Multe cereale sunt crocante datorita peliculei de zahar, dar aceasta ar putea fi inlocuita prin utilizarea proteinei din lapte.

De asemenea, caseina poate fi utilizata ca strat exterior al mezelurilor.

Laetitia Bonnaillie a spus insa ca fara implicarea companiilor ar putea dura ani de zile inainta ca cercetarile USDA sa fie aplicate pe piata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.