Cine nu s-a intrebat cum si-au dobandit serpii corpul lung? Cercetatorii au raspunsul!

Cercetarile au aratat ca serpii au corpul lung si alunecos datorita unui esingure gene, Oct4, care controleaza celulele stem si afecteaza cresterea partii din mijloc, a trunchiului oricarei vertebrate, noteaza descopera.ro.

In evolutia reptilienilor aceasta gena a ramas activa pentru mai mult timp decat in mod normal in timpul dezvoltarii embrionale, scrie The Independent.

''Formarea diferitelor parti ale corpului functioneaza ca un concurs puternic intre gene. Genele implicate in formarea trunchiului trebuie sa-si inceteze activitatea pentru ca genele implicate in evolutia cozii sa se activeze'', a declarat dr. Rita Aires, de la Instituto Gulbenkian de Clencia din Lisabona, Portugalia.

''In cazul serpilor am observat ca gena Oct4 este activa pentru o perioada mai lunga in timpul dezvoltarii embrionale, ceea ce explica de ce au serpii trupul atat de lung si o coada atat de scurta''.

Prin intelegerea rolului pe care gena Oct4 il are in dezvoltarea coloanei, cercetatorii ar putea dezvolta noi tratamente pentru regenerarea acesteia. "Acum vom investiga daca putem folosi gena Oct4 si regiunea ADN-ului, care isi mentine activitatea pentru a extinde celulele care alcatuiesc maduva spinarii, incercand sa le regeneram in caz de vatamare", a declarat Dr. Moises Mallo, conducatorul studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.